Novosti

Izložba Filipa Milkovića “Poznati teritorij” u Galeriji f8

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju na diplomsku izložbu “Poznati teritorij” studenta fotografije Filipa Milkovića. Otvorenje izložbe održat će se u petak 28. listopada u 19 sati u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8), a izložba ostaje otvorena do 19. studenog, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a koncept izložbe “Poznati teritorij” osvojio je 2021. godine Nagradu Marina Viculin koju dodjeljuje Fotografska udruga Organ vida. Nagrada uključuje novčanu potporu za produkciju rada u iznosu od 25.000,00 kuna, a dodjeljuje je međunarodni žiri renomiranih stručnjaka za fotografiju.
Fotografska udruga Organ Vida od 2017. godine dodjeljuje nagradu Marina Viculin pojedincima ili kolektivima koji se izražavaju u mediju fotografije. Nagrada nosi ime po istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin (1957. – 2015.), koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija.

U izjavi o radu, Filip Milković navodi :”Vremensko razdoblje u kojem sam fotografirao ovu seriju radova značajno su obilježile okolnosti lockdowna i potresa u Zagrebu, što me dovelo do promišljanja međuljudskih odnosa i istraživanja povezanosti fizičke i emocionalne distance ili (ponekad prisilne) blizine. Ne mogu zanemariti utjecaj povećanog kolektivnog ali i osobnog osjećaja neizvjesnosti i tjeskobe. Poznati teritorij je autofikcijsko istraživanje čija je polazišna točka portretiranje nekoliko najbližih osoba. Portreti su isprepleteni s mrtvim prirodama osobno značajnih predmeta iz različitih razdoblja života i fotografijama privatnih prostora u kojima svakodnevno boravim, stvarajući psihološku topoanalizu osobnog teritorija imaginacije.”

Autorica predgovora, prof. dr. sc. Nataša Govedić, zapisala je: “Umjetnost fotografije omogućava nam da istu vrstu unutarnje luminoznosti ili „okrutnog zračenja“ kako veli teoretičarka fotografije Susie Linfield, imaju i predmeti i prostori, za koje se većinom ne primjećuje da gore iznutra. (…) I politički i emocionalno, izložba se bavi Agambenovom definicijom „prekarnog prizora“ u djelu Vatra i priča: onoga što je veoma fragilno i jedva se vidi, tinja, bori se za još malo žiže postojanja, ali na rubu je da utone u nevidljivost, neprozirnost, samo još dim koji se diže uvis s jedne od fotografija koja inače prikazuje ruralni okoliš, mnoštvo zaboravljenih kuća, potonulih na rubu zaboravljenog svijeta. (…) Neobično idealistički i rafiniran rad, mišljen s ogromnim povjerenjem u unutarnje sagorijevanje kao pogon umjetnosti. Izvedbeno, rad pun zarazne topline. Nema straha od vlastite ranjivosti, ni natruhe mačizma. Unutarnja vatra kao zaštita od nasilja serijski proizvedenog, stalno zapaljenog i masovno falsifikatnog svjetla.”

Mentori diplomskog rada su doc. art. Bojan Mrđenović i doc. dr. sc. Iva Prosoli.

Dizajn vizualnih komunikacija:
Ivan Klanac i Roko Jurjević (Plac studio)