Novosti

Izložba hrvatske suvremene umjetnosti T-HTnagrada@msu.hr

 

13.03.-12.04.2015.

3 MSU i T-Hrvatski Telekom osmu godinu za redom dodjeljuju četiri nagrade za radove s područja hrvatske suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom T-HTnagrada@msu.hr.

Od 166 radova prijavljenih na natječaj ove godine, stručno povjerenstvo odabralo je 31 rad uz troje pozvanih umjetnika što čini ukupan broj od 34 rada predstavljena u MSU. Većina odabranih radova ostvarena je u mediju fotografije, potom filma i videa, manji broj ih je ostvaren u mediju slike, crteža i skulpture, dok je na otvorenju bio izveden i jedan performans.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavit će se čak 10 fotografa: Tanja Deman s radovima iz serije Kolektivni narativi, Igor Ilić s fotografskim prikazima „milenijske generacije“ pod nazivom Generacija Y, Davor Konjikušić sa serijom portreta tražitelja azila Sveti ljudi, Ana Opalić s radovima iz serije Dom, Neven Petrović sa serijom Kulisa kojom mapira rodnu Požegu, Marina Paulenka i serija fotografija Drugi dom snimljena u kaznionici u Požegi, Jasenko Rasol sa serijom pod nazivom Statist, Marko Vojnić s radom Braća, Borko Vukosav sa serijom fotografija Jezera snimljenom na prostoru bivše tvornice opeka u vlasništvu braće Müller i Ino Zeljak sa serijom Izloženi.

Za četiri se nagrade natječu i autori slika i crteža: Grgur Akrap sa slikom Otkazana narudžba, Sven Klobučar sa serijom crteža Ceausescu, Ivica Malčić s radom Slavimo žive, a ne mrtve: Hommage Mladenu Stilinoviću, Katarina Ivanišin Kardum sa serijom crteža Still Landscapes Series III, te Janko Ivčić sa serijom slika pod nazivom Izvod iz diplomskog rada.

U mediju filma i videa na izložbi će biti predstavljeni sljedeći radovi: Ana Bilankov s videom New Town Future Film, Boris Cvjetanović s Toliko toga stane u jedan život, Matija Debeljuh i Grad od čelika, Željko Kipke s filmom Unyielding Look into the Future, Sabina Mikelić s radom Mula, skupina korijenja svezanog zajedno, te dvije video instalacije – ona Tanje Vujasinović pod nazivom Neisporučeni neoni gospodina Lackovića te Predraga Pavića Šiljenje u kut. Od prostornih radova bit će tu četiri instalacije: Aleksandar Garbin s radom Od krumpira do stolne lampe, Vesna Rohaček i Dora Đurkasac s instalacijom Interval, Miran Šabić i Kuća na uglu, Marko Tadić s radom Praznina, te Jelena Lovrec s fotografijama i dokumentacijom svog rada pod nazivom Mein Kulturkampf, zatim objekt Igora Rufa Stol s brdima i onaj Mirne Pokorić pod nazivom I, kao i skulptura Nikole Vrljića Autoportret.

Na samom otvorenju izložbe Niko Mihaljević  izveo je performans N. Mihaljević / Soft Temple II: Cruciverbia de Molli Templo II.

Stručno povjerenstvo Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr pozvalo je i troje umjetnika koji će se izravno natjecati za jednu od četiriju nagrada. Pozvani umjetnici ove godine su Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić.