Novosti

Izložba Paulien Oltheten u Galeriji Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvaranje izložbe U međuvremenu vježbam Paulien Oltheten

Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnicom održat će se u ponedjeljak 29. 5. s početkom u 19 sati.

 

paulien

 

Nizozemska umjetnica mlađe generacije Paulien Oltheten dosljedno istražuje naizgled uobičajene i efemerne pojave ljudske svakodnevice. Njezin iznimno opsežan fotografski arhiv nastao je tijekom posljednjih desetak godina u raznim dijelovima svijeta, a ove fotografije, koje umjetnica često izlaže u kombinaciji s video radovima, crtežima i tekstovima, bilježe načine na koji ljudi koriste javni prostor i kako se u njemu ponašaju, pritom suptilno otkrivajući i narav međuljudskih odnosa. Njezin je pristup fotografiji samo naizgled dokumentaristički, no uistinu dubinski eksperimentalan. Uspješno balansirajući na granici između dokumentarnog i fiktivnog, Oltheten stvara svojevrsnu vizualnu kolekciju vlastitih opservacija, transformirajući ih u studije svakodnevnih kretnji, gesta, praksi i situacija koje najčešće prolaze sasvim nezapaženo. Narativ u njezinim radovima polazi od fotografskom ili filmskom kamerom zabilježenih kadrova, no kroz naknadne, ponovljene izvedbe tih prizora te ‘live’ performanse i prezentacije, Oltheten ih pretvara u neiscrpan izvor značenja i novih zaključaka.U njezinom je opusu moguće prepoznati raznolike utjecaje: od tzv. ‘ulične fotografije’, preko intimističkih bilješki nizozemskog fotografa Eda van der Elskena, pa do pionirskih praksi konceptualne umjetnosti, posebice opusa Yvonne Rainer koja je nasumične i svakodnevne pokrete uvela u plesnu umjetnost. U konačnici, rad Paulien Oltheten predstavlja ponekad duhovitu, ponekad apsurdnu, ali svakako svježu i neočekivanu interpretaciju svakodnevice. Izložba u Galeriji Spot predstavlja nove radove, snimljene 2016. godine tijekom umjetničina putovanja iznova aktualnim povijesnim putovima iz Istočne i Srednje Europe prema Zapadu.

 

U ovoj instalaciji, kombinirajući fotografije s video i zvučnim zapisima, tematiziram male, poetične ljudske geste unutar važnih ‘političkih’ događanja koja se odvijaju u pozadini: izbjegličke/migrantske putanje i socijalni nemiri u jugoistočnoj Europi. Ponekad aktualni događaji postaju jasno vidljivi tek na trenutak: primjerice, demonstracije u Ateni, ili prizor oca i sina kako joggiraju u okolici izbjegličkog kampa Idomeni. Izmjene u prednjim i stražnjim planovima rezultiraju tenzijom između nade i bespomoćnosti. (PaulienOltheten)

 

Paulien Oltheten diplomirala je na Rijksakademie u Amsterdamu, njezini su radovi prikazani na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a 2013. boravila je na studijskoj rezidenciji u New Yorku. Dobitnica je nekoliko nacionalnih priznanja, a njezini su radovi uvršteni i u prestižnu zbirku Stedelijk muzeja u Amsterdamu.

 

Izložba je otvorena do 23. lipnja 2017.

 

Nastavno na izložbu, umjetnica će u suradnji s Mašom Bajc održati jednodnevnu radionicu za studente Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

 

Radno vrijeme Galerije Spot

 

Pon – Pet / 16 – 20

ili prema dogovoru

 

 

This post is also available in: English