Novosti

Jaka Babnik u Galeriji Spot – “Stilske vježbe”

13. 9. 2021. – 8. 10. 2021.

 

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Stilske vježbe fotografa Jake Babnika. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 13. 9., u 19 sati. 

 

Jaka Babnik

 

U recentnoj seriji fotografija Stilske vježbe, Jaka Babnik bavi se nekim od fundamentalnih pitanja o stvaranju fotografskih i/ili umjetničkih djela. Po principu stilskih vježbi, istražuje transformativne alate i nepisane kriterije koji omogućuju i određuju takozvanu kvalitetnu fotografiju ili umjetničko djelo, kako u smislu tehničke i formalne izvedbe, tako i s obzirom na izbor teme i željenu namjeru. Zanimaju ga slike koje su, s obzirom na naučene kulturne i estetske kodove, privlačne i formalno savršene, no promatrane zasebno, možda ne sadrže nikakvu posebnu poruku. 

Na neki način, ova je serija fotografija rezultat vježbi iz poznavanja teorije umjetnosti, što je neizostavan alat pri kreativnom radu unutar šireg polja vizualne kulture. Istovremeno, teorija umjetnosti temelj je za utvrđivanje pravila, obrazaca i formula koje umjetnici i stvaratelji, htjeli oni to ili ne, moraju slijediti jer su se pokazali učinkovitima. Stoga Babnik provodi umjetničko istraživanje u kojem se prvenstveno okreće samome sebi i vlastitoj vizualnoj percepciji. Time uspostavlja diskurs o ontologiji fotografije i vizualne kulture, istovremeno promatrajući znanje, iskustvo, naučenu estetiku, simbole i (pred)memoriju koji određuju svakog pojedinca i njegov ili njezin način konzumacije slika. Također se okreće (samo)ironiji i humoru, jer je sasvim svjestan da, koliko god se trudio, nije imun na vlastite naučene kulturne kodove koji duboko utječu na njegov rad, bilo da se radi o umjetničkom stvaralaštvu ili komercijalnim projektima. 

Uz veliku dozu auto-refleksije, Babnikova serija fotografija postavlja neka od osnovnih pitanja o fotografiji i vizualnoj kulturi, kao što su: Što fotografiju čini dobrom i efektnom? Koje su norme, konvencije i formule u vizualnoj kulturi? Kako pratiti fenomen takozvane „naučene predvidljivosti“ u svakodnevnom iskustvu? Je li većina društvenih normi potpuno predvidljiva, do razine da je moguće anticipirati ishod na temelju prethodnog intimnog ili kolektivnog povijesnog iskustva i znanja? Umjetnik s tom pretpostavkom nadilazi fotografiju i fotografski medij te se, kao i u časopisu Fotografija je simbolična (2020.), ponovno okreće izdavanju tiskanog medija, koristeći njegovu formu i strukturu za preispitivanje teze o „naučenoj predvidljivosti“ uz pomoć autora iz različitih područja. Idući broj bit će izdan u prosincu 2021. godine.

 

Povodom otvorenja izložbe, u 18 sati, u dvorištu Galerije Spot održat će se razgovor o novom broju naslovljenom Stilske vježbe, u kojem će uz fotografa Jaku Babnika i urednika Mihu Colnera sudjelovati i nekoliko suradnika. Časopis je rezultat kolektivne akcije koja djeluje interdisciplinarno, okupljajući brojne suradnike, teoretičare i kritičare iz regije. 

 

Kustos izložbe je Miha Colner.

– 

Jaka Babnik (1979.) diplomirao je kulturnu sociologiju i povijest na Sveučilištu u Ljubljani, a od 1996. radi kao fotograf i snimatelj. Scenarist je i redatelj nekoliko cijenjenih filmova o skejtanju. Trenutno radi kao fotograf, umjetnik i izdavač, a priznanje na slovenskoj i međunarodnoj sceni stekao je zahvaljujući projektima kao što su Mi smo psi! (2007.-2009.), Jebodrom (2014.), Sveta zemlja (2017.), Why So Serious? (2016.-2017.), Heroji mog vremena (2017.), Pygmalion (2018.-2019.) i Time Levelling (2020.). Pokrenuo je kolektivni izdavački projekt Fotografija je simbolična (2020.), koji je objavljen kao časopis. Suosnivač i suvlasnik (zajedno s Boštjanom Pavletičem) nezavisne izdavačke kuće Rostfrei Publishing koja se bavi izdavanjem umjetničkih i fotografskih knjiga od 2012. Živi i radi u Ljubljani. 

U listopadu, u sklopu popratnog programa izložbe, Ured za fotografiju priređuje čitalačku grupu. Više informacija bit će objavljeno na službenoj stranici Suvremena hrvatska fotografija.  

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. 

Radno vrijeme Galerije Spot: 

Pon – pet / 16 – 20 ili prema dogovoru.

This post is also available in: English