Novosti

Kvartovski objektiv ponovno u kvartu

 

Najavljujemo prva lipanjska događanja ovogodišnjeg izdanja Kvartovskog objektiva – šetnju duž potok Črnomerec koju organizira Ured za fotografiju sa Sašom Šimpragom te fotografsku radionicu Živog ateljea pod mentorstvom Karla Čargonje i Saše Kralja.

 

Tri lica potoka Črnomerca, 6. i 13. lipnja 2020.

Po svom karakteru potok Črnomerec ima tri lica: šumsko i prirodno u najsjevernijem dijelu, rezidencijalno koje prolazi kvartovima sjevernog Zagreba gdje je potok djelomično reguliran i obiluje kaskadama, te ono naglašeno urbano koje je i predmetom kontroverzi s obzirom na gradske planove da se na trasi potoka izgradi cesta. Ta bi izgradnja u potpunosti izbrisala potok i njegov zeleno-plavi koridor te dokinula ugodu javne šetnice, time poništavajući izuzetno važni dio zagrebačke zelene infrastrukture. Ideja zatvaranja potoka za potrebe izgradnje ceste datira iz prve polovice 20. stoljeća kada su mnogi gradski potoci nadsvođeni za potrebe novih ulica. Od tada do danas stvari su se bitno promijenile u urbanističkom planiranju i standardima koji gradske vodotoke vrednuju na način da u njima prepoznaju urbane, ekološke, klimatske, društvene i druge aspekte.

 

foto: Saša Šimpraga

 

Potok Črnomerec (u gornjem dijelu naziva se Veliki potok) jedan je od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u skoro cijeloj dužini od Medvednice do Save. Gotovo neprekinuta je i malo ili nikako uređena javna šetnica uz potok koja je, iako bez komunalne opreme, izrazito popularna i praktična veza.

Prvi dio šetnje održat će se u subotu, 6. lipnja 2020., s početkom u 11.15 sati na okretištu Črnomerec, na stajalištu autobusne linije ZET-a broj 128 za Lukšiće (bus polazi točno u 11.20). Šetnja će završiti na okretištu Črnomerec.

Drugi dio šetnje održat će se u subotu, 13. lipnja 2020. u 17.00 sati na okretištu Črnomerec (kod zidića uz tramvajsku prugu). Šetnja će uključiti i segmente potoka Kuniščaka, a završiti na okretištu Savski most.

Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje u šetnjama da se prijave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com) najkasnije dan prije održavanja šetnje.

 

Kvartozin Samizdat, 12. – 26. lipnja 2020.

Kvartozin Samizdat radionica je fotografije i izrade samizdat zina. Radionica je zamišljena kao kombinacija upoznavanja kvarta, kroz preispitivanje sebe i odnosa prema okolini u kojoj živimo, uz korištenje vizualnog jezika fotografije kako bismo iskustva iskomunicirali i podijelili.
Forma samoizdanog zina odoabrane su kao pogodna komunikacija i sredstvo približavanja ideje da nam nisu potrebne velike izdavačke kuće za naše projekte i fotografske priče, nego praktično znanje, integritet i hrabrost.

 

foto: Karlo Čargonja

 

Prvi dio radionice, koji će se baviti osnovama fotografije kao jezika i iskustvenog odnosa s okolinom, započinje uvodnim susretom sudionika u petak, 12. lipnja te prezentacijama i fotografskim vježbama 13. lipnja, nakon čega slijedi samostalan rad na temi uz povremene konzultacije s mentorima. Sljedeći je susret planiran za 24. i 25. lipnja u popodnevnim satima, na kojima će se raditi na formiranju zina i samoizdavanju: predstavljanju modela financiranja, završnom izboru, dizajnu, pripremi, finalizaciji i tisku. Završno predstavljanje održat će se 26. lipnja na dvije lokacije – u Galeriji Spot (Čanićeva 6) u 17.00 sati biti će održano predstavljanje Kvartozina Samizdata sudionika radionice, dok će u Galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110) u 19.00 sati Karlo Čargonja prezentirati samizdat projekt i kampanju While Waiting/ Dok smo čekali.

Prijave za radionicu primaju se na e-mail adresu Živog Ateljea (projekti@ziviatelje.dk).

Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje da se što prije prijave jer će broj sudionika biti ograničen.

Ostali javni programi u okviru Kvartovskog objektiva održavat će se kroz lipanj, srpanj, rujan i listopad 2020. godine. Osim kvartovskih šetnji i fotografske radionice, u lipnju slijede upoznavanja s ateljeima umjetnika na području Črnomerca i zajednička pop-up fotografska izložba umjetnika i stanovnika kvarta, a kraj će godine obilježiti izdavanje posebnog izdanja Kvartovskog objektiva.

Pratite nas i dalje za još najava!