Novosti

Najava godišnjeg programa Galerije Spot

Iza nas je uspješna 2023. godina u kojoj smo priredili bogat izložbeni program te niz edukativno-diskurzivnih aktivnosti. Na tom tragu nastavljamo koračati u 2024. godni u kojoj, osim raznovrsnog izložbenog programa, donosimo neke nove programske linije.

Sara Grgurić, Zauvijek (radni naslov), 2022.

U veljači otvaramo godišnji program Galerije Spot izložbom slovenskih umjetnica Ane Čavić i Neje Tomšič koje se u svojim umjetničkim praksama fokusiraju na različite aspekte vizualnog i verbalno/tekstualnog pripovijedanja. Obje umjetnice bave se univerzalnim i drevnim pitanjima društva i čovječanstva, a u svojim radovima koriste pronađene fotografije. Potom slijedi izložba umjetnice Katarine Ivanišin Kardum koja je, istražujući povijest Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku, pronašla muzejsku dokumentaciju među kojima su i fotografije starih diograma iz zbirke ovog Muzeja. Izložba se sastoji od pronađene fotografske građe i fotografija koje je snimila umjetnica prilikom boravka u prostorijama dubrovačkog Muzeja. Krajem travnja priređujemo izložbu Jane Dabac koja ovom prilikom uspostavlja dijalog s fotografskom praksom vlastitog oca, Petra Dabca. Iako su vremenski i generacijski udaljeni, ipak prepoznajemo dijalog njihovih radova koji jasno progovaraju o pitanju slobode. Potom slijedi izložba “Halberstadt” kustosice Žive Kraus organizirana je u suradnji s Umjetničkim paviljonom, a dio je programa “Krajolici simultanih vremena”.

U lipnju ove godine pokrećemo novu programsku liniju u sklopu koje u kratkim “iznenadnim” (pop up) formatima predstavljamo mlade umjetnike/ice. Budući da su generacije mlađih umjetnika neprestano suočene s nedostatkom izlagačkih prostora u Zagrebu, odličili smo ponuditi prostorne resurse Galerije Spot. Zamišljeno je da svaka izložba traje deset dana, a u ovoj godini ćemo predstaviti tri mlade umjetnice: Saru Grgurić, Ana Mariju Marinov i Lanu Đurđek.

Nakon uobičajene ljetne stanke u Galeriji Spot, nastavljamo program samostalnom izložbom umjetnika Luke Pešuna koji predstavlja projekt kombinirajući fotografiju i tehnologiju virtualne stvarnosti (VR). Tematska odrednica rada blisko je vezana uz autorov osobni narativ, a s ciljem istraživanja i bilježenja onoga što dolazi i prolazi uz fenomen iznenadnog, kratkoročnog gubitka pamćenja. Potom slijedi izložba umjetnice Nine Đurđević bazirana na njenim osvrtima na svakodnevicu, a odnosi se na tekstualne zapise nejednake i neodređene dužine koje prati prigodna fotografija pronađena u arhivi mobilnog uređaja.

Izložbom “Odraz uz odraz” zatvaramo godišnji program Galerije Spot, a riječ je o segmentu trodjelne retrospektive Darka Fritza i Željka Serdarevića koji su od 1987. do 1991. surađivali u okviru multidisciplinarnog studija Imitacija života. Ostala dva segmenta retrospektive odvijaju se u Muzeju suvremene umjetnosti (izložba likovnih radova Valorizacija) te u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (izložba plakata Oblik vremena). Zamišljeno je da se izložbe održe simultano ili u neposrednom slijedu u jesen/zimu 2024. Projekt prati objava knjige u izdanju MSU.

S obzirom na uspješnost edukativno-diskurzivnog programa Feministički fotokružok te kontinuirani interes polaznica, u 2024. godini nastavljamo provoditi ovaj program u suradnji s likovnom kritičarkom Tihanom Bertek. Cilj programa je upoznati polaznike/ce s teorijskim i kritičkim tekstovima te opusima fotografkinja te raspravljati na temu odabranog materijala. Svi zainteresirani moći će se prijaviti na program putem javnog poziva koji će biti raspisan u ožujku, a početak programa predviđen je u travnju.

U sklopu diskurzivnog programa planiramo održati predavanje Vedrana Husremovića o marketinškoj fotografiji te kružok na temu ženske latinoameričke umjetničke fotografije koji je osmislila Dora Lučić.

Nakon uspješnih izdanja u proteklih pet godina i velikog interesa lokalne publike, Ured za fotografiju nastavlja s realizacijom projekta Kvartovski objektiv – tematski posvećenog zagrebačkom kvartu Črnomerec. Projekt provodimo u suradnji s Galerijom VN, udrugom Živi atelje DK, Institutom Tomislav Gotovac, Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca i Ligaturom – prostorom za medicinu i umjetnost.

Također nastavljamo s programom Fotka u podne u formi audio eseja kojima nastojimo proširiti znanje o fotografskim radovima te potaknuti razgovor na temu medija fotografije.

U 2024. godini predviđena su gostovanja izložbi nastalih u produkciji Ureda za fotografiju, a sva događanja u sklopu redovitog programa u Galeriji Spot bit će popraćena razgovorima s umjetnicima/cama, panel-diskusijama, čitalačkim grupama i video vodstvima.

Aktualne obavijesti Galerije Spot pratite na portalu Suvremena hrvatska fotografija te na našim društvenim mrežama!