Novosti

Najvažniji fotografi talijanskog neorealizma

Narodna galerija Slovenije u Ljubljani u suradnji s ljubljanskom Galerijom Fotografija organizira izložbu od dvjestotinjak fotografija najvažnijih talijanskih fotografa iz razdoblja neorelizma.

Izložba Neorelizam – nova slika Italije 1932.-1960., koja se 29. siječnja otvara u Narodnoj galeriji, analizira povezanost fotografije i drugih umjetničkih područja, poput filma i književnosti.

talijanskineorealizam

Izložba se sastoji od nekoliko segmenata, a središnje mjesto zauzima fotografija s gotovo 300 izložaka. Uz vintage fotografske printeve, prikazani će biti i mediji u kojima su fotografije objavljivane poput ilustriranih časopisa, fotoknjiga i izložbenih kataloga koji su također duboko odredili evoluciju fotografskog izraza. Dio posvećen onovremenoj književnosti prezentira djela i autore koji su markirala i utjecala na epohu, a svijet kinematografije prezentiran je putem kultnih filmskih postera i inserata iz najznačajnijih filmskih ostvarenja.

U Galeriji Fotografija izložba pod nazivom Pedesete predstavit će radove jednog od najvažnijih fotografa talijanskog neorealizma, Nina Migliorija.

Više informacija o izložbama potražite na stranicama Narodne galerije i Galerije fotografija.