Novosti

Poslov(ič)na Nine Đurđević u Galeriji Greta

U ponedjeljak, 6. veljače, u 20 sati u Galeriji Greta, Ilica 92 otvara se izložba serija fotografskih autoportreta Nine Đurđević po nazivom poslov(ič)na.

 

Nina-Dj.-konji

Nina Đurđević Poslov(ič)na

 

Iz uvodnog teksta Ive Prosoli: “Poslov(ič)na je bez sumnje nastavak autobiografije, koju Nina Đurđević piše i dopisuje svojim fotografskim serijama. Skini, Zidi, Prostor između, Objekt(iv)na, Poslov(ič)na … sve su to elementi osvještavanja vlastitog bivanja. U sebi, sa sobom, s prostorom, s društvom.

U seriji predstavljenoj na ovoj izložbi Nina Đurđević je revidirala zadnjih petnaestak godina u kojima je obavljala vrlo različite poslove. Velik broj vrlo različitih poslova. Od 2009. počela je fotografski bilježiti samu sebe na različitim radnim mjestima. Poslove koje je odradila prije stvorene potrebe o bilježenju vlastitog rada, naknadno je rekonstruirala. Manje ili više uspješno. Uz fotografsku bilješku za svaki posao napisala je i malu priču. I s čime se suočila?
S čime suočava gledatelja?
Gledamo fotografije, čitamo popratne priče, i smijemo se. Jer Nina je duhovita. Dirnuti smo. Jer Nina je romantična i voli Belu Hamvaša. Malo se i sledimo. Jer Nina je direktna. Ne čuva nas od tužnog dijela priče, ako tužnog dijela ima. A ima ga. I važan je. A onda, možda i nenamjerno, Nina nas polako vodi do pitanja: Što to sve znači? Što znače poslovi koje obavljamo? Nini njezini, a nama naši. Identificiramo li se mi s njima, preuzimaju li nas ili igramo ulogu? Svaki put drugu ili uvijek istu?
„Važno je kako, a ne što“, reći će Nina.”

 

Nina-Dj-krizanteme

Nina Đurđević Poslov(ič)na

 

Autorica o radu: “Fotografija i ja se družimo već zapravo više od dvadeset godina…moj najduži odnos moglo bi se reći,  koji je tijekom godina doživljavao razne preobrazbe. Sada sam samostalna umjetnica i frilenser u srednjim tridesetima, završila sam snimanje na zagrebačkoj akademiji te master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Također pohađam radionice kad god imam priliku.
Oduvijek sam voljela raditi izložbe, moj način da progovorim bez cenzure i kritike. Kroz serije koje stvaram zapravo istražujem..nekada sebe, nekada svijet oko sebe.
Izlagala sam na skupnim i samostalnim izložbama, a jako me raduju suradnje sa umjetnicima iz ostalih izražajnih sekcija.”

 

Nina-Dj-kosenje

Nina Đurđević Poslov(ič)na

 

www.ninafotka.com

Izložba ostaje otvorena do 11.veljače.

Radno vrijeme galerije Greta: 17-20 sati