Novosti

NOVI DATUM tematske šetnje “Skeniranje prirodnih resursa na području Črnomerca”, nedjelja, 5. 11., 11:00 do 13:00 sati

Tematska šetnja “Skeniranje prirodnih resursa na području Črnomerca”

Nedjelja, 5. 11., 11:00 do 13:00 sati (mjesto polaska: ulaz u Park-šumu Jelenovac, Kosirnikova ulica 44, Zagreb)

Voditeljica: Gordana Dragičević

 

Zbog najavljene kiše u nedjelju, 15. listopada, zakazujemo novi datum (nedjelja, 5. studenoga 2023. 11:00 do 13:00) tematske šetnje “Skeniranje prirodnih resursa na području Črnomerca” koja u središte zanimanja postavlja biljnu raznolikost kvarta s naglaskom na Park-šumu Jelenovac u kojoj izvire jedan od zagrebačkih potoka – Jelenovac. Park je ispunjen drvećem poput hrasta, bukve i graba, a posebno je zanimljiva i zatečena biljna raznolikost. Cilj šetnje je ukazati na potencijale prirodnih resursa te osvijestiti utjecaj čovjeka na svoj okoliš. Voditeljica programske aktivnosti je Gordana Dragičević.

Kako bismo osvijestili važnost Jelenovca, ali i potaknuli publiku na posjet ovom području, u Park-šumi Jelenovac će od 12. listopada do 12. studenoga biti postavljena umjetnička intervencija pod nazivom “Krletka za svjetlost”, a koju će realizirati umjetnički duo Marina Brletić i Srđan Laterza. Riječ je o privremenoj prostornoj instalaciji u kojoj su jednostavnim zahvatom trupci stabala preoblikovani u nastambe za kukce, s posebnim interesom za jelenka. Planirana intervencija privremenog je karaktera i ni na koji način neće ugroziti biljni i životinjski svijet šume, a pri odabiru smo posebno vrednovali prijedloge koji se oslanjanju na istraživački pristup i stvaralačku inventivnost.

Gordana Dragičević diplomirala je na Studiju fizike pri PMF-u, ali se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta kroz ekoaktivizam, permakulturu i tranziciju u niskougljično društvo. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira permakulturne aktiviste i građanske inicijative u zajednici. Jedan od posebnih interesa joj je urbana bioraznolikost i identifikacija prirodnih resursa u susjedstvima. Godine 2011. započinje održavati tematske šetnje i radionice prepoznavanja samoniklog bilja na raznim lokacijama u Zagrebu. Od 2013. godine je i nositeljica diplome u području permakulturne. Održala je 50-ak intenzivnih tečajeva permakulturnog dizajniranja, tečajeva dizajniranja šumskih vrtova, te prepoznavanja samoniklog jestivog bilja. Od 2015. je i certificirana tranzicijska trenerica i facilitatorica.

*za sudjelovanje u programu nije potrebna prethodna najava.

Programske aktivnosti projekta Kvartovski objektiv sufinancirane su sredstvima Grada Zagreba u okviru programa Kultura i umjetnost u zajednici te sredstvima Turističke zajednice Grada Zagreba u okviru platforme Artupunktura.