Novosti

O strategijama zajedničkog rada

U srijedu, 27. veljače u 18 sati u Galeriji Artget u Beogradu održat će se promocija publikacije Kolektivne prakse i fotografija, na kojoj će sudjelovati Slađana Petrović Varagić, Miroslav Karić, Dejan Sretenović i Milica Lapčević.

Publikacija “Kolektivne prakse i fotografija” / fotografija: Vladimir Vasić

Priređena i objavljena u okviru projekta Fotodokumenti, publikacija predstavlja nastavak istraživanja fenomena kolektivizma na regionalnoj fotografskoj sceni, koji je započet izložbom i stručnim skupom Kolektivne prakse i fotografija u regionu – Fotodokumenti 2017, realiziranima u okviru programa Galerije Artget u Kulturnom centru Beograda tijekom 2017. godine.

Predstavljajući relevantne aktere na području fotografske produkcije, izdavaštva, projektnih incijativa na polju edukacije, zaštite i arhiviranja fotografskog nasljeđa, kolonija i festivala, izložba i prateći diskurzivni program otvorili su niz tema kao što su uzroci izvaninstitucionalnih oblika kolektiviteta i strategije zajedničkog rada. Kako se pokazalo kroz povijest, različite forme udruživanja umjetnika, privremenog ili trajnijeg karaktera, nastajali su u trenucima krize umjetnosti ili turbulentnih okolnosti na širem društveno-političkom planu, i proizlazili su iz nužnosti preispitivanja postojećih konvencija umjetničkog sistema i praksi, kao i redefiniranja pozicije umjetnika prema stvarnosti koja ih okružuje.

Urednici Slađana Pertović Varagić i Miroslav Karić predstavit će sadržaj publikacije, koja donosi niz kratkih preglede i osvrta na kolektivni rad u umjetnosti/fotografiji u povijesnim i suvremenim kontekstima, kako u lokalnim i regionalnim, tako i u širim internacionalnim događanjima. Dvojezična publikacija na 156 strana obuhvata autorske tekstove povjesničara umjetnosti i kustosa Dejana Sretenovića (Beograd), Ive Prosoli (Zagreb) i Mihe Colenera (Ljubljana), kao i vizualnih umjetnica Andree Palašti (Novi Sad) i Milice Lapčević (Beograd).

Uvodnim predstavljanjem uredništva bit će obuhvaćene teme od povijesnih umjetničkih praksi sa prostora bivše Jugoslavije, koje su značajno mijenjale način razumijevanja fotografskog medija, do uvida u recentne primere izvaninstitucionalnih angažmana na promociji fotografske produkcije kroz knjigu kao umjetnicku formu.

Osim urednika, na promociji će govoriti i povjesničar umjetnosti Dejan Sretenović koji se u autorskom tekstu pod nazivom Pred jednim zidom bavi istoimenim zajedničkim fotografskim radom beogradskih nadrealista iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Zahvaljujući tehničkom kapacitetu fotografije i njene mogućnosti da funkcionira kao multpila slika, spomenuto djelo – sačinjeno od šest simulakruma nastalih individualnim interpretacijama jedne fotografije – ostaje, ističe Sretenović, u mnogo čemu specifično čak i za dotadašnja nadrealistička istraživanja psihičkih stanja, tehnika i metoda za “oslobođenje jezika iz okova logičke misli” te kolektivnog kreativnog rada.

Vizualna umetnica i novinarka u kulturi Milica Lapčević predstavit će svoj autorski segment u okviru publikacije – razgovore koje je vodila sa nizom lokalnih i regionalnih aktera tijekom pratećeg stručnog skupa Kolektivne prakse i fotografija u regionu, održanog 2017. godine. Spomenuti razgovori predstavljaju dragocjen presijek aktualnih fenomena, kretanja i tendencija, posebno kada je riječ o iskustvima kolektivnih djelovanja, fotografske produkcije i praksi danas.

Izdavač publikacije Kolektivne prakse i fotografija je NFC Filmart iz Požege, a objavljivanje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.