Novosti

Panel-diskusija: Reinterpretacija stvarnosti

Ured za fotografiju organizira panel-diskusiju pod nazivom Reinterpretacija stvarnosti, kao popratni program izložbe  Killing, Arranging, Walking Petre Mrše.

Panel-diskusija će se održati u ponedjeljak, 16. rujna u 19 sati u Galeriji Spot.

 

Kadar iz video rada “It’s so calm, no one around” Petre Mrše

 

Ususret globalnom protestu, koji će 20. rujna ujediniti milijune ljudi u nastojanju da odgovore na akutne klimatske promjene i pruže otpor dominantnim eksploatacijskim praksama kapitalizma, sve je intenzivnija rasprava između onih koji vjeruju da su korjenite promjene i dalje moguće te onih koji nihilistički prihvaćaju narativ o nepovratnom procesu što vodi do “kraja svijeta”. U žarištu ove problematike nije samo pitanje o tome kako se nositi s razornim učincima što ih je Zapad prouzročio prirodi, dovodeći do posvemašnjeg iscrpljivanja njezinih resursa, već i prepoznavanje činjenice da aktualni dominantni kapitalistički sustav počiva na strogoj hijerarhiji odnosa – kako među ljudima, tako i spram ekosustava samog. Zamišljanje svijeta izvan ove ideološke strukture, koja počiva na imperativu za konstantnim i galopirajućim rastom i progresom (tržišta, rada, tehnologije), doima se utopijskim projektom, no u bolesnom tkivu naše stvarnosti ipak valja potražiti poticaj za jedno radikalno drugačije viđenje budućnosti.

O tome kako reinterpretirati svijet koji nas okružuje, kako mijenjati perspektive i graditi alternativne pristupe prirodi razgovarat ćemo u panel-diskusiji koja će se održati u Galeriji Spot u ponedjeljak, 16. rujna u 19 sati. U razgovoru sudjeluju umjetnice Petra Mrša i Maša Bajc koje će, na primjerima svojih radova, iznijeti vlastita razmišljanja o temi, te fizičar i filozof Mladen Domazet koji će govoriti o međuodnosu ekologije, društva i ekonomije.

 

Petra Mrša je diplomirala fotografiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Njezini radovi dio su zbirki Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu te Muzeja grada Zagreba, a izlagani su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Objavila je dvije umjetničke knjige. Posljednje četiri godine radi kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Maša Bajc je nakon diplome na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stekla magistarsku umjetničku diplomu iz vizualnih umjetnosti na Rochester Institute of Technology u SAD-u. Radila je kao asistentica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a za svoje radove nagrađena je nizom priznanja.

Dr. sc. Mladen Domazet diplomirao je fiziku i filozofiju na Sveučilištu u Oxfordu i doktorirao u znanstvenom polju filozofije (filozofija znanosti) na Sveučilištu u Zagrebu, a radi u Institutu za političku ekologiju u Zagrebu. Njegovi interdisciplinarni istraživački interesi, između ostaloga, uključuju istraživanja održivosti u fizičkom, ali i u društvenom smislu, kao i primjenu teorije odrasta.