Hrvatska rapsodija: Pograničja

Hrvoje Slovenc

Edicija F11, Ured za fotografiju
hrvatski / engleski

 

Tekst
Donald Mengay

Izvršna urednica
Karla Pudar

Prijevod na engleski i hrvatski
Ivana Bertić

Lektura
Dunja Aleraj Lončarić

Oblikovanje i prijelom
Ivana Vučić, Hamper Studio

 

Naklada: 165
22 ilustracije (crno-bijelo, boja)
72 stranice
145 x 205 mm
šivani knjižni blok tvrdog uveza

Tiskano u Hrvatskoj, Zagreb, lipanj 2016.
ISBN 978-953-58679-2-0 // CIP 000937288

 

Cijena: 15,00 EUR

”Promatrajući radove teško je izbjeći pitanja, ne samo o statusu fotografije nego i o širem pojmu prikazivanja u postmodernističkom svijetu. Duboko svjestan fotografske povijesti, Slovenc se svojom serijom fotografija zapitao: Gdje je fotografija danas? Je li dokumentacija uopće moguća? Kakav je odnos između formalnih i tematskih interesa? Kakvoj su svrsi opći interesi dosad služili? Kako su povezana pojedina povijesna fotografska razdoblja sa specifičnim generičkim i tematskim sadržajem? Vrijede li još u digitalnom svijetu prijašnje preokupacije, razvijene u analognom svijetu? Čini se da u današnje vrijeme upravo ta pitanja prate svaki fotografski trud. Slovenc sugerira da na fotografiji nešto postoji, ali je skriveno jer se priroda prikazivanja toliko dramatično promijenila. Fotografije ovog rada prožete su napetošću koja od pamtivijeka postoji između umjetnosti i dokumentacije. I umjetnost i dokumentacija prisutne su u ovome radu, ali u svrhu propitivanja prirode fotografije i samoga prikazivanja.”

 

Hrvoje Slovenc (1976.) hrvatski je fotograf sa sjedištem u New Yorku. Fotografiju je magistrirao na Yale University School of Art (2010.), a završio je i biokemiju na Sveučilištu u Zagrebu (2000.). Njegove dosadašnje izložbe uz ostalo uključuju Relative Closeness: Portraits of Family and Friends(Muzej suvremene umjetnosti, Chicago), Past is Now (Gradski muzej München), Marble Hill (Muzejsuvremene umjetnosti, Zagreb), New Media, Sex, and Culture in the 21 st Century (Muzej noveumjetnosti, Detroit), New Acquisitions 2003-2013 (Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb), Biennial 2011(Muzej umjetnosti u Bronxu, New York) i Young Artists' Biennial u Bukureštu.Pojedini njegovi radovi uvršteni su u zbirke Muzeja suvremene fotografije u Chicagu, Muzeja zaumjetnost i obrt i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je stipendije Alice Kimball and Mortimer Hays-Brandeis. Sudjelovao je u rezidencijalnomprogramu The Bronx Museum of the Arts AIM.

Donald Mengay izvanredni je profesor na fakultetu Baruch College, City University of NewYork, gdje predaje književnost i književnu teoriju. Živi u Beaconu u državi New York.

This post is also available in: English