Pripremanje za fotografiju

Vlado Martek

Izdavač
Ured za fotografiju

hrvatski / engleski

 

Tekstovi
Sandra Križić Roban, Jelena Pašić

Urednice
Sandra Križić Roban, Jelena Pašić, Rafaela Dražić

Grafičko uređivanje, oblikovanje i prijelom
Rafaela Dražić

Prijevod na engleski
Marina Schumann

 

Naklada: 300

Tiskano u Hrvatskoj, Zagreb, studeni 2018.

ISBN 978-953-58679-6-8 // CIP 001011687

 

 

Objavljivanje knjige omogućeno je sredstvima Umjetničke kolekcije Kontakt – Erste Group i ERSTE FoundationMinistarstva kulture Republike Hrvatske Grada Zagreba.

Monografija pod nazivom Pripremanje za fotografiju u potpunosti je posvećena Martekovom bavljenju fotografijom, pri čemu je medij shvaćen kao konceptualna forma, a okuplja niz autorovih radova nastalih u periodu od 1970-ih do danas, pružajući svjež uvid u opsežan segment njegova stvaralaštva te promišljanja o umjetnosti, mediju, tekstu i značenjima. Publikacija je sastavljena od tri zasebne knjižice: knjižice s tekstom Sandre Križić Roban, knjižice s gotovo stotinu reprodukcija te knjižice koja sadrži intervju s umjetnikom.

„Na tragu prihvaćanja umjetnosti kao otvorenog polja, u kojem umjetnik može raditi ono što misli da treba raditi te usvajanjem fluxusovskog principa djelovanja, kojim se ne stvara razlika između umjetnosti i života, (…) Martek od sredine 1960-ih nadalje eksperimentira i istražuje razne medije. (…) Fotografija u njegovom opusu ima posebno mjesto, prvenstveno jer je ‘najbliža riječima’, kako sam kaže, bliska poeziji i automatskom pismu (…). U jednom trenutku Martek fotografije počinje upotrebljavati kao gotove pjesme, nad-sadržaj, prihvaćajući njihovu nestalnu prirodu i sposobnost da funkcioniraju kao podloga i predmet, kao trag, a ne kao dokaz.“ (iz teksta Sandre Križić Roban)

Uz standardno izdanje, pripremljene su i posebne limitirane serije: trideset primjeraka knjige numerirano je i nosi potpis autora, od čega je prvih deset primjeraka upotpunjeno i jednim originalnim fotografskim radom Vlade Marteka.
Redovna cijena standardnog izdanja iznosi 30,00 EUR, potpisani primjerci mogu se nabaviti po cijeni od 40,00 EUR, dok cijena potpisanog primjerka knjige koji uključuje originalan autorov rad iznosi 135,00 EUR.

This post is also available in: English