Novosti

SPOT ON PHOTOGRAPHY: predavanje latvijske kustosice Andre Silapētere o arhivu Latvijskog centra za suvremenu umjetnost

*Vizual: “The First Approximate Art Exhibition”, 1987., Collection of the Latvian centre of Contemporary art

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju zainteresirane na online predavanje u sklopu ciklusa SPOT ON PHOTOGRAPHY. U predavanju o arhivu Latvijskog centra za suvremenu umjetnost (LCCA) i njegovoj institucionalnoj povijesti, latvijska kustosica Andra Silapētere usredotočit će se na odnos između suvremene umjetnosti i arhiva, te društvene i političke kontekste u Latviji. Na koje načine arhiv može ispričati povijest? Koje su specifičnosti arhiva LCCA i kakvu ulogu u njemu igra fotografija? Koje su fotografije i video zapisi kustosi odlučili zadržati i dijeliti?

LCCA je jedna od vodećih institucija suvremene umjetnosti u Latviji i jedina institucija koja posjeduje arhiv suvremene umjetnosti. Zbirka LCCA-a jedan je od najznačajnijih izvora za istraživanje suvremene umjetnosti u Latviji, a objedinjuje informacije u audiovizualnom i tekstualnom obliku, o lokalnim i međunarodnim zbivanjima u suvremenoj umjetnosti od 1993. godine nadalje. U čitaonici LCCA-a moguće je pristupiti digitaliziranoj zbirci i golemoj riznici informacija o umjetnicima, izložbama i procesima u umjetnosti i kulturi od 1960-ih do danas. Glavni fokus Centra su konteksti Latvije, Baltika, Istočne Europe i šire postsocijalističke regije, te pitanja roda i manjina, slojeva individualnog i kulturnog pamćenja, kao i okolišnih i ekoloških perspektiva.

Predavanje će se održati u četvrtak, 19. listopada, u 19:00 sati putem platforme ZOOM na engleskom jeziku, a sve zainteresirane pozivamo da svoje sudjelovanje najave na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.

Andra Silapētere je kustosica i istraživačica nastanjena u Rigi. Područja njezina istraživanja obuhvaćaju teme egzila i migracija te aspekte identiteta i pripadnosti. Od 2012. godine dio je kreativnog tima Latvijskog centra za suvremenu umjetnost (LCCA). Silapētere je 2022. godine u suradnji sa Solvitom Kreseom kurirala Latvijski paviljon na Venecijanskom bijenalu, predstavivši umjetnički tandem Skuja Braden. Recentno je kao kustosica realizirala izložbe Markete Magidove My Sweet Inedible Planet u Umjetničkoj dvorani u Pragu, istraživački projekt Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives na temelju kojeg je priredila izložbu u Latvijskom nacionalnom muzeju umjetnosti (2020.); Portable Landscapes o latvijskoj migraciji i umjetnosti egzila u Latvijskom nacionalnom muzeju umjetnosti (2018.), a koja je prikazana i u District Berlin (2019) te James Gallery, CUNY, New York (2019.). Trenutno priprema publikaciju vezanu uz projekt Portable Landscapes: Latvian Exile Art Histories (izdavač K. Verlag, Berlin). Uz navedeno, sudjelovala je s izložbom na festivalu Today is Our Tomorrow, Publics, Helsinki (2020.) te s Unexpected Encounters (kuriranom u suradnji sa Solvitom Kreseom i Ingom Lāce, 2019.) u Latvijskom nacionalnom muzeju umjetnosti i Centru suvremene umjetnosti Den Fire u Kopenhagenu.