Novosti

Suptilni pogledi na svakodnevicu

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak, 14. veljače u 19 sati otvorit će se izložba fotografija njemačke umjetnice Helge Paris. Riječ je o putujućoj izložbi njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), ostvarenoj u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu te Goethe-Institutom Kroatien, koja okuplja 133 crno-bijele fotografije ove autorice, nastale u razdoblju između 1968. i 1996., što ju čini dosad najobuhvatnijom izložbom jedne od najpoznatijih portretistica svakodnevice Istočnog Berlina i Istočne Njemačke. Kustosica izložbe je Inka Schube, a izložbu će u Zagrebu otvoriti kustosica Franziska Schmidt, poznavateljica opusa Helge Paris kao i drugih fotografkinja Istočne Njemačke.

 

51327411_10158247769770550_2378271735670636544_o

 

Djelo Helge Paris zauzima istaknutu ulogu u njemačkoj fotografiji. Njezini suptilni unutarnji pogledi na svakodnevicu u socijalističkoj Njemačkoj i u državama istočne Europe čine tu fotografkinju kroničarkom vremena. Helgu Paris zanimali su posve banalni momenti egzistencije: držanje, pogledi, geste, pokreti i prostori, koji svjedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom i ljude iz skromnih sredina: tu su tako pobunjena mladež, gosti u krčmama, kao i radnici koji odvoze smeće. S puno osjećaja približava se osobama, daje im prostor da se razviju i tako stvara slike iznimne autentičnosti. Povrh njenih slika iz Istočnog Berlina, posebno su uzbudljivi i portreti s putovanja u Transilvaniju na kojem je bila početkom 1980-ih godina.

Helga Paris rođena je 1938. godine u Pomorju. Studirala je modni dizajn u Istočnom Berlinu, a potom se 1964. godine počela autodidaktički baviti medijem fotografije. Kao samostalna fotografkinja posvećivala se iznimno raznolikim temama, no posebnu je strast otkrila u crno-bijelim portretima. Od 1996. godine članica je berlinske Akademije umjetnosti. Izlagala je, između ostaloga, u Musée de l`Èlysée u Lausanni, Staatliche Galerie Moritzburg u Halleu, Martin-Gropius-Bau u Berlinu, Kunsthalle u Malmöu, Haus der Geschichte u Bonnu, Neue Nationalgalerie u Berlinu, Akademie der Künste u Berlinu, Sprengel Museum u Hannoveru.

Izložba će biti otvorena do 17. ožujka, a moći će se pogledati svakim danom od utorka do subote od 10 do 19 sati te nedjeljom od 10 do 14 sati.

U sklopu izložbe održat će se i popratni program, pa se već u petak, 15. veljače posjetitelji mogu pridružiti vodstvu kroz izložbu (s Franziskom Schmidt) u 18 sati, a u 19 sati održat će se razgovor o fotografkinjama u DDR-u i Hrvatskoj, u kojem će sudjelovati Franziska Schmidt, Dunja Nekić, Iva Prosoli i Ana Opalić. Za ožujak je planiran masterclass koji će voditi Ana Opalić.