LICA GRADA – Alma Trauber

Fotografija Mladena Popovića (Sisak, 1919. – 1988.) specifična je i dragocjena sekvenca u povijesti sisačke, ali i hrvatske fotografije u periodu od druge polovice 50-ih do kraja 70-ih godina 20. stoljeća. Popović je kao profesionalni fotograf radio u Željezari Sisak, a potom u Gradskom muzeju Sisak i za to je vrijeme snimio velik broj dokumentarnih fotografija arhitektonske i spomeničke baštine Siska, koje se čuvaju u Zbirci fotografije Gradskog muzeja Sisak. Popović bilježi rast i izgradnju industrijskog Siska i svih onih segmenata nastajanja grada kakvim ga danas vidimo. Bio je fokusiran na detalj i fotografski kontekst iščitavanja detalja unutar kompleksnih arhitektonskih struktura i kompozicija.

 

 

Nastajanje grada u fotografiji Mladena Popovića

 

Fotografija Mladena Popovića (Sisak, 1919.) specifična je i dragocjena sekvenca u povijesti sisačke, ali i hrvatske fotografije u periodu od druge polovice 50-ih pa do kraja 70-ih godina 20. stoljeća. Popović je kao profesionalni fotograf radio u Željezari Sisak, a potom u Gradskom muzeju Sisak i za to je vrijeme napravio veliki broj dokumentarnih snimaka arhitektonske i spomeničke baštine Siska koji se čuvaju u Zbirci fotografije Gradskog muzeja Sisak.

Paralelno uz funkciju muzejskog fotografa, Popović je sudjelovao na brojnim grupnim fotografskim izložbama organiziranima tijekom 1960-ih na prostoru Jugoslavije, između ostalih i na bijenalnoj izložbi ”Čelik i nafta” koja se održavala u Sisku između 1966. i 1990. godine. Stvorio je zanimljiv opus od kojeg je ostao tek mali broj sačuvanih fotografija.

U Popovićevim fotografijama zabilježeni su rast i izgradnja industrijskog Siska i svih onih segmenata nastajanja grada kakvim ga danas vidimo. U svojoj umjetničkoj fotografiji bio je fokusiran na detalj i fotografski kontekst iščitavanja detalja unutar kompleksnih arhitektonskih struktura i kompozicija. To je postizao bilo da je riječ o gotovo apstraktnom tretmanu arhitektonskih detalja u krupnim planovima ili sposobnosti uočavanja izvanarhitektonskih narativa u prizorima koji obuhvaćaju uspostavljene relacije između grada, arhitekture i ljudi.

 

Mladen Popović, “Armatura”, Čelik i nafta, 1974., Zbirka umjetničke fotografije Gradskog muzeja Sisak

 

Mladen Popović, Metalna konstrukcija M. K. Željezara, Sisak; nakon 1982., Gradski muzej Sisak

 

Mladen Popović, Silos – istovar robe, Sisak, 1975., Gradski muzej Sisak

 

Mladen Popović, Hladna prerada u izgradnji, SOUR M. K. Željezara Sisak, 1981., 510:SIK – 1212 F, Gradski muzej Sisak

 

Mladen Popović, Izgradnja poljoprivrednog dobra Šašna Greda; 1984., 510:SIK – 1247 F, Gradski muzej Sisak

 

Mladen Popović, Granik, istovar robe, Sisak; 1975., 510:SIK – 1277/3 F, Gradski muzej Sisak