LICA GRADA – Sandra Križić Roban

RANS-u Moše Pijade (danas Pučko otvoreno učilište), antologijsko je djelo i jedan od najviših dometa poslijeratne moderne javne arhitekture u Hrvatskoj, izgrađeno prema projektu Radovana Nikšića i Ninoslava Kučana 1961. RANS je dugi niz godina bio funkcionalan okvir totalnog aktiv­nog prostora edukacijskog kom­binata koji istodobno djeluje mo­numentalno i intimno. Osim njegovih urbanističkih i arhitektonskih karakteristika, potencijal zgrade kao “subjekta” novih umjetničkih promišljanja rezultirao je nizom fotografija, instalacija, preko društveno angažirane umjetnosti sve do restitucije ideje radništva. U sklopu raznih aktivnosti, RANS od 1957. do danas objavljuje i časopis 15 dana. Nekoć dvotjedni bilten, na svojim je naslovnicama i u nizu tekstova ukazivao na javni prostor i principe njegova svakodnevnog korištenja, a o čemu govore i fotografije Željka Krčadinca (Zagreb, 1935.), snimljene početkom 1960-ih.

 

RANS-u Moše Pijade (danas Pučko otvoreno učilište), antologijsko je djelo i jedan od najviših dometa poslijeratne moderne javne arhitekture u Hrvatskoj, izgrađeno prema projektu Radovana Nikšića i Ninoslava Kučana 1961.

RANS je dugi niz godina bio funkcionalan okvir “totalnog aktiv­nog prostora – edukacijskog kom­binata” koji istodobno djeluje mo­numentalno i intimno. Osim njegovih urbanističkih i arhitektonskih karakteristika, potencijal zgrade kao “subjekta” novih umjetničkih promišljanja rezultirao je nizom fotografija, instalacija, preko društveno angažirane umjetnosti sve do restitucije ideje radništva.

Impostacijom arhitektonskih dijelova u zgradi je postignuta jedinstvena ravnoteža između javnog i “privatnog” prostora – javnog koji se odvija preko njezinih podesta i terasa koji mogu prihvatiti više ljudi, dok su zakriljeni atriji potencijalna mjesta privatnijih “oaza” – namijenjenih odmoru, razgovorima i drugim aktivnostima manjeg broja ljudi. Na sličan način funkcioniraju i raznovrsno tretirani unutrašnji prostori, pri čemu prostrani hodnici i rastovrene zone na katovima ponavljaju ideju neke vrste “javnog” prostora, dok se specifični sadržaji odvijaju u većim i manjim učionicama, te primjereno koncipiranim dvoranama.

U sklopu raznih aktivnosti, RANS od 1957. do danas objavljuje i časopis 15 dana. Nekoć dvotjedni bilten, na svojim je naslovnicama i u nizu tekstova ukazivao na javni prostor i principe njegova svakodnevnog korištenja, a o čemu govore i fotografije Željka Krčadinca (Zagreb, 1935.), snimljene početkom 1960-ih. Upravo je ovaj časopis pridonio obrazovanju brojnih radnika koji su se od kraja 1950-ih nadalje u prostorima popularnog “Moše” dodatno educirali, te stjecali znanja o brojnim kulturnim sadržajima. Na taj se način obrazovanje namijenjeno radnicima proširilo putem tiskanog medija, koji je i danas nevjerojatan kompendij informacija o vrhunski razrađenom edukativnom sistemu.

 

Petnaest dana, 1959., broj 18, stranica 1

 

Željko Krčadinac, Izlazak radnika iz Radničkog sveučilišta Moša Pijade, 1961.

 

Željko Krčadinac, U čitaonici Radničkog sveučilišta Moša Pijade, 1962.

 

Petnaest dana, broj 23, 1959., naslovnica

 

Petnaest dana, broj 23, 1959., naslovnica

 

Petnaest dana, Ulica proleterskih brigada, 1959.

 

Petnaest dana, Staro i novo

 

Petnaest dana, fotografija Staro i novo