Novosti

Zagrepčani – fotografski album jednog grada

U petak, 12.05.2017. u 19:30 sati fotograf Krešimir Zadravec otvara izložbu Zagrepčani u prostoru Botaničara, Trg Marka Marulića 6.

 

zagrepcani-3

 

“Serija fotografija Zagrepčani svoje početke bilježi u 2010. godini, i u današnje vrijeme na ovim prostorima predstavlja korak u jednom drugom smjeru. Zagrepčani su odmak od suvremenih dominantnih fotografskih narativa, odbacuju visokoestetiziranu i konceptualnu fotografiju, i vraćaju se uzusima žanra čiji su začetnici klasici fotografske misli poput Roberta Franka i Garryja Winogranda, autora koje će Zadravec uvijek navoditi kao svoje velike uzore i učitelje. No Zagrepčani spomenutu formu citiraju tek uvjetno — njihov je naglasak prvenstveno na tijelu, a iz točke susreta ulične i dokumentarne fotografije prerastaju u duhovit vizualni esej o urbanom životu čijim se inteligentnim dosjetkama i toplini sunčanog poslijepodneva uvijek ugodno vraćati.

 

zagrepcani-4

 

Suptilnom i višeslojnom komikom autor bilježi sitne fenomene ulične svakodnevice, urbanu dinamiku grada koja se prosječnom gledatelju/prolazniku — vječito zaokupljenom samim sobom — na ovim fotografijama otvara u jednoj posve novoj dimenziji. Fotografija izloga ispunjenog nečemu nalik dodo pticama u prvi tren sugerira igru oblika i repetitivnost motiva, da bi potom odraz prozora zgrade preko puta ukazao i na dvojnost prizora unutar kadra, vodeći nas napokon prema pravom subjektu — Zagrepčancu — čija se glava odjednom uključuje u komičan ples simpatičnih ptica. No Krešimir Zadravec, kao čovjek s fotoaparatom koji ima (nad)moć bilježenja pogleda i upisivanja tuđeg trenutka u vječnost, tu poziciju nipošto ne iskorištava — na samom kraju primjećujemo da se uključivanjem svog odraza u igru refleksija i ritmizaciju ptičjih tijela autor istodobno šali i na vlastiti račun.

Krešini su Zagrepčani fotografski album jednog grada i njegovih stanovnika u kontinuiranom nastajanju, testament dobro poznatih, a opet uvijek novih vremena za kojim rado posežemo. Nakon obiteljskih nedjeljnih ručkova ili u trenucima nostalgije čije uzroke ponekada ne možemo jasno razaznati, u potrazi za uspomenama i onim što je bilo, ili sa znatiželjom da u duhovitom tkanju urbane vizure pokušamo razabrati ovo što danas jest.” (Iz predgovora Petre Belc)

 

zagrepcani-2

 

Krešimir Zadravec (Zagreb, 1974) fotografijom se bavi od 2004. godine. Surađivao je sa Zagrebačkom bankom, Spektar produkcijom, EXE produkcijom, reklamnom agencijom “Sattchi & Saatchi” u različitim kampanjama. Osnivač je Bulb magazina, internetskog časopisa koji se bazira na promociji fotografija domaćih i stranih autora, prezentacijama fotografskih projekata, te razgovorima sa autorima. Sredinom 2009. godine sa nekoliko kolega pokrenuo je novi projekt, fotografsku udrugu Organ Vida i istoimeni međunarodni festival fotografije. Službeni je Lomo guide za Lomography Croatia. Radio je kao fotoreporter za redakciju N-ost mreže (Berlin) za izvještavanje o istočnoj Europi.