Novosti

8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida

U utorak 13. rujna otvorenjem centralne izložbe Festivala pod nazivom Otkrivanja u Francuskom paviljonu u 18 sati počinje 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida. Festival nudi izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni program koji se odvija na sedamnaest različitih gradskih lokacija.

 

8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida ‡ Zagreb 13. — 24.9.2016
TJEDAN OTVORENJA 13. — 17.9.2016.
IZLOŽBE 13. — 24.9.2016.

 

andrea_i_magda-_izlozba-finalista-otkrivanja

Andrea i Magda

 

Prvi dan najvećeg festivala suvremene fotografije u ovom dijelu Europe nudi bogat program od ranih jutarnjih sati. U 9 sati svoja vrata otvara Oris – Kuća arhitekture gdje je postavljena izložba foto knjiga Fotobookfestival Kassel. Počevši od 10 sati, u Zagrebačkom plesnom centru otvara se Fotopub Surprise, izložba radova umjetnika u – jajima! Naime, sadržaj izložbe sakriven je ispod krhke crne ljuske. Od 11 sati na dvije lokacije mogu se posjetiti dvije odlične izložbe – prošlog tjedna otvorena Zemlja sjena velikog Rogera Ballena (MSU) te danas otvorena Ovdje i sada Nikole Zelmanovića (Galerija Šira). Kao uvod u službeno otvorenje u Galeriji Greta od 17 sati posjetite izložbu Kakva je ovo knjiga na kojoj je prikazan izbor najznačajnijih fotografskih knjiga izdanih od 2014. do 2016. godine.

Službeni početak Festivala označit će svečano otvorenje izložbe Otkrivanja/Revelations u Francuskom paviljonu na kojoj sudjeluje deset autora-finalista izabranih među više od 400 prijavljenih. Izbor su napravili članovi žirija koji čine cijenjeni fotografi i kustosi inozemne i domaće scene – Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Phillip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gillian Wearing (Velika Britanija).

Svoje će radove u Francuskom paviljonu izložiti Gidon Levin (21 22 23), Kirill Gollovchenko (Gorka zelena dinja), Maria Sturm i Cemre Yeşil (Za ptice), Andrea i Magda (Sinajski park), Anne Müchler i Nico Schmitz (Susret), Mario Brand (Pripovjedačica), Qian Zhao (neobično, na rubu), M. Scott Brauer (Ovo je najgora zabava na kojoj sam ikada bio), Michal Siarek (Alexandar) i Pierre Liebaert (Napokon slobodni). Finalisti će kroz vodstvo izložbom prikazati i objasniti kako se zajednička tema Otkrivanja proteže kroz njihove radove te koje se priče kriju iza njihovih istraživanja bilo da se radi o dokumentarnim ili konceptualnim projektima.

 

m_scott_brauer-_izlozba-finalista-otkrivanja-_francuski

M. Scott Brauer

 

Od 20 sati kreće drugi dio ceremonije otvorenja kada će se pred Francuskim paviljonom uz glazbenu pratnju DJ Lil Tatya i VJ-ing Ivana Liika na projekcijskom platnu prikazati deset pohvaljenih projekata prijavljenih za sudjelovanje na finalnoj izložbi.

Opsežan i intenzivan program Organa Vida nastavlja se do subote, 17. rujna, a očekuju vas mnoge izložbe na različitim zagrebačkim lokacijama, kao i panel diskusije, razgovori s umjetnicima i projekcije filmova.

Posebno se ističe panel diskusija vezana uz izložbu o ratnoj fotografiji s naših prostora – Lekcije iz ’91. (17.9. u 17 sati, Zagrebački plesni centar) koju će moderirati Sandra Vitaljić. Sama izložba otvara se u srijedu 14.9. u 18 sati u Galeriji Zvonimir. Upriličit će se i razgovori s istaknutim fotografima, Nikolom Zelmanovićem (Ovdje i sada, 17.9. u 16 sati, Galerija Šira), Ziyahom Gafićem (Izgubljeni raj, Bosna i Hercegovina, 14.9. u 16 sati, ZPC) i Draganom Jurišić (YU: Izgubljena zemlja, 15.9. u 16.30 sati, ZPC). Kao ekskluzivu ističemo razgovor s umjetnikom Phillipom Toledanom, autorom fotografske serije Možda, 15. rujna u 20 sati u Galeriji Kranjčar, partneru Festivala.

 

phil-toledano-maybe-_izlozba-u-galeriji-kranjcar

Phillip Toledano

 

Među filmskim programom ističe se hrvatska premijera filma o jednom od kontroverznijih fotografa koji je na temelju svog provokativnog i opsežnog opusa postao jednom od ključnih osoba fotografije 20. stoljeća — Robertu Mapplethorpeu. Dokumentarni film Pogledajte slike: Robert Mapplethorpe (2016) prikazivat će se u Dokukinu KIC 17.,18., 23. i 24. rujna s početkom u 20 sati. U sklopu Festivala 16.9. u 21 sat u Art Parku Zagreb prikazati film I Remember Your Face njujorške fotografkinje Nan Goldin.

Detaljan program Festivala, kao i popis izložbi možete pogledati na službenim stranicama Festivala.

Festival Organ Vida održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba.

Medijski pokrovitelji festivala Organ Vida su: HRT, Telegram, HINA, British Journal of Photography, Lens Culture, Zarez, Vizkultura, Kulturpunkt.hr, tportal.hr, H-Alter, Vox Feminae, Radio Student, Yammat FM, Fotogard, Fotografija.hr, F-Stop, Vijesti.hr, Journal.hr, Designed.rs, ReFoto, Landscape Stories, FK Magazine, The Calvert Journal, GUP Magazine, Biennale hrvatske mlade fotografije i Just Zagreb.

 

8ov_izlozbe