Novosti

“Amorella” Duške Boban stiže u Zagreb

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu na iduća tri mjeseca ugostit će izložbu fotografija vizualne umjetnice Duške Boban Amorella – ploveći grad, koja tematizira stoljeće moderne splitske brodogradnje s njezinim najvećim dostignućima. Izložba je već izazvala veliki interes u Splitu, gdje je u travnju ove godine originalno postavljena u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, a tom je prigodom za portal Suvremena hrvatska fotografija osvrt o izložbi napisala povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić. Zagrebačka izložba bit će dopunjena novim radovima.

 

 

Izložba fotografija Amorella – ploveći grad afirmira dostignuća hrvatske brodogradnje, opominjući nas na ambiciju koju danas gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo. Izložba donosi veliku seriju fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata domaće brodogradnje, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Drugu cjelinu čine fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom Brodosplitovu muzeju, od prvog željeznog parobroda porinutog u Splitu, remorkera Konjic iz 1937., pa do luksuzne jahte Caspian Star, isporučene 2012.
Fotografije golemih tankera, brodova za razne vrste tereta, specijalnih plovila, podmornica, ratnih i putničkih brodova, od kojih su mnogi osvojili prestižna svjetska priznanja, izložene su uz priče o njihovim sudbinama. Doznajemo kako su mijenjali vlasnike, zastave, matične luke i pruge, kakve su havarije i preinake doživjeli, gdje danas plove ili u kojem su rezalištu skončali. Kroz priče o brodovima građenima za cijeli svijet, upoznajemo se s poviješću škvera, postajemo svjesni umijeća njegovih inženjera i majstorstva tisuća njegovih radnika, moći brodograđevnog znanja u domaćim institutima i sveučilišnim centrima.

Ustrajni feribot Amorella, kojem se autorica vratila nakon splitske izložbe pa donosi u Zagreb još jednu seriju fotografija putnicima nevidljive strojarnice i posade, evocira vrijeme u kojem je hrvatska brodogradnja ponosno držala prvo mjesto u Europi i treće u svijetu. Danas, kada su škverovi bačeni na koljena, a silno brodograditeljsko iskustvo odlazi i nestaje, radovi Duške Boban opominju nas na ambiciju koju gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo. Sagledavajući rad i proizvodnju kao ključne čimbenike koji neki grad smještaju na atlas svijeta, autorica ovim projektom nastavlja dugogodišnji umjetnički angažman kojim kritički promišlja identitet grada.

Izložba Amorella – ploveći grad, čija je kustosica Jasminka Babić, otvara se u petak, 25. listopada u 19 sati, a moći će se posjetiti do 15. siječnja 2020., uz nekoliko popratnih događaja. U petak, 22. studenog bit će predstavljena istoimena knjiga s fotografijama Duške Boban i istraživanjem Nikole Bajte, a u subotu, 23. studenog u 12 sati organizirano je vodstvo po Brodarskom institutu. Za trajanja izložbe bit će prikazivani dokumentarni film Lordana Zafranovića Amorella – put u budućnost iz 1988. i TV reportaža Tene Perišin i Šime Strikomana S Amorellom preko Baltika iz 1991. godine.

Više informacija o izložbi i popratnom programu dostupno je na Facebook eventu.

 

 

Duška Boban diplomirala je 2000. godine na grafičkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na odsjeku vizualnih komunikaciji pri Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2013. godine obranila je magistarski rad pod naslovom Javni prostor i građanska participacija: Aktivizam i kulturne prakse u Splitu posljednjeg desetljeća. Aktivna je na polju vizualnih umjetnosti. Više o njenom radu potražite na internetskoj stranici www.duskaboban.net.