Novosti

Ana Bilankov u Galeriji na katu (KIC)

Ured za fotografiju poziva na otvorenje izložbe Lovemap Ane Bilankov u četvrtak, 22. 12. u 20 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu. Izložba ostaje otvorena do 10. 1.2023.

Iz najave:

Izložba Lovemap je multimedijalno promišljanje koje se sastoji od fotografskih, video i tekstualnih radova nastalih tijekom avanturističkog putovanja pustinjskim krajolicima Tunisa prije više godina, tada zemljom u previranju i s još relativno svježim mirisom “revolucije“, u koju je autoricu odvela znatiželja i velika iracionalna čežnja za pustinjom. Minimalizam kolorita koji putovanje pustinjom sadrži, razbijen je geometrijom pustinjskih urbaniziranih sredina u koje autorica intervenira montažnim postupcima zrcaljenja. U poetskom video radu koji nosi naslov izložbe nižu se scene pustinjskog krajolika s nagovještajima suptilne ljubavne priče, čežnje, bliskosti, distance i iskustva bivanja strancem. Ana Bilankov svjesno luta između medija kojima bilježi ovo filmsko i fotografsko putovanje kroz geografske i osobne međuprostore na granici realnog i fiktivnog. Slika što je nudi ta pejzažna, pustinjska scenografija koju kamera guta samo je prikaz njezina stanja, nekada krhkog, a ponekad moćnog i gladnog simetrije i sklada. Sve što se u tako pripremljeni objektiv uhvati snimak je jednog emotivnog svjedočanstva u kojem autorica rasipa poput zrnaca suhog saharskog pijeska svoju ranjivu osobnost pred nama. Pustinja je za Anu Bilankov prostor evaluacije prošlosti i prihvaćanja sadašnjosti u kojem se prošli događaji i odluke, i naravno, njihove posljedice, mogu sagledati iz druge perspektive.

Ana Bilankov vizualna je umjetnica, rođena u Zagrebu, živi i radi u Berlinu. Njezina konceptualna i kontekstualna umjetnička praksa uključuje medije kao što su fotografija, video/eksperimentalni film, instalacija i tekst, a glavne teme su joj poetika/politika dislokacije, migracije, osobno i kolektivno sjećanje kao i konstrukcija identiteta u “među-prostorima”. Studirala je povijest umjetnosti i germanistiku na Sveučilištima u Zagrebu i Mainzu (diplomirala u Zagrebu), umjetničku fotografiju na Wiesbadener Freie Kunstschule, te postdiplomski studij ”Umjetnost u kontekstu” (M.A.) na Universität der Künste u Berlinu i University of the West of England u Bristolu, UK. Dobitnica je mnogih međunarodnih rezidencija i stipendija, a njezini su radovi izlagani na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te prikazivani na filmskim i video festivalima.