Novosti

Denis Butorac u splitskoj Galeriji umjetnina

Ured za fotografiju poziva na otvorenje izložbe “Noću je hladnije nego vani” umjetnika Denisa Butorca, a koje će se održati u četvrtak, 22. 12. 2022. u 19 sati u Galeriji umjetnina Split. Denis Butorac splitskoj se publici predstavlja novom serijom fotografija na izložbi koja je rezultat Nagrade Galerije umjetnina dodijeljene na 35. Salonu mladih 2020. godine. Kustosica izložbe je Ana Čukušić, a izložbu možete pogledati do 29. 1. 2023.

Iz teksta Ane Čukušić:

Subjekti fotografija iz recentne serije Noću je hladnije nego vani su melankolični predmeti – predmeti s patinom, trule ili raspuknute stvari, uspomene, još uvijek tople od ljudskog dodira – u kojima se razotkriva krah njihove vrijednosti. Potrošni predmeti postaju metafore proživljenih trenutaka, trauma i životno važnih događaja, koje autor lomi u neobične fragmente. Kodirajući, pažnju preusmjerava s objekta na fotografski pristup, konačni cilj postaje uspostava specifična ambijenta i atmosfere, pri čemu pokretački narativ zadržava za sebe. Budući da protjecanjem vremena veza predmeta sa stvarnošću popušta, time blijede njihove vrijednosti i značenja, stoga ih autor od samog početka ne opterećuje definitivnim sadržajnim okvirom, nego otvara svakoj i svačijoj vrsti tumačenja. Sadržaj fotografija tako postaje afirmacija prisustva predmeta i svojstava koji ga čine jedinstvenim autoru, nauštrb njihova zaborava.

Denis Butorac (1992.) diplomirao je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, uključujući nagradu Marine Viculin koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije i nagradu Galerije umjetnina Split na Salonu mladih 2020. godine. Izlagao je na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Među samostalnim izložbama ističu se izložba Homesick u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida 2018. godine, izložba Poslanica u Galeriji f8 u Zagrebu 2019. godine, kao i u Salonu Galić u Splitu te izložba 15 do 19 u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici 2021. godine. Izlagao je na više skupnih izložbi među kojima se ističu Biennale mlade hrvatske fotografije 2018. i 2019. godine, izložba dobitnika HT – Nagrade za suvremenu umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine, izložba Endémico vs. Global u C3 Science complexity center u Meksiku 2019. godine, izložba finalista RPD2019 u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 2019. godine i izložba na Slavonskom biennaleu u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku 2020. godine. U svom umjetničkom radu, fotografiju koristi kao medij kojim najčešće istražuje teme poput identiteta, obitelji i tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad. Živi i radi u Zagrebu.