Novosti

Ana Mušćet Horizont – poziv za predbilježbu za primjerak publikacije

 

Povodom izložbe Horizont umjetnice Ane Mušćet u Galeriji Spot, pozivamo vas da se predbilježite za besplatni primjerak istoimene publikacije.

Predbilježiti se možete do utorka 14. prosinca slanjem upita na mail adresu info@officeforphotography.com.

Publikacija je nastala tijekom umjetničkog istraživanja o zatočenima i nestalima te nasilno odvedenima tijekom Domovinskoga rata, a realizirana je u maloj nakladi stoga ovim putem pozivamo sve zainteresirane za predbilježbu za besplatan primjerak. Autorica koncepta publikacije je Ana Mušćet, tekst potpisuje Jelena Pašić, a oblikovanje kreativni kolektiv OAZA.

“Procesom kolažiranja “sken-slika” stvara se, gradi i prema fotografiji se uporno napreduje.  Fotodokumentacija konstruira tek mogućnost predodžbe o događaju koji joj je prethodio, kao i o onom koji joj slijedi. 
Kolaž je ovdje samo dio zamišljaja onoga što bi fotografija pokazala. Fotografija se nalazi negdje drugdje; u kontekstu istraživanja, na dezorijentirajućem horizontu, na kojem je jedino golom oku dosezljiv – rovokop ispunjen sjenama.” 

Iz izjave Ane Mušćet

 

 

U narativu o nestalima ključno je pitanje: može li netko nestati, može li naprosto iščeznuti? Obitelji osoba koje se smatraju nestalima o njima govore kao o „onima koji su negdje odvedeni“. Možda taj narativ ukazuje da jezik koji poznajemo nije dovoljan, da ga je potrebno proširiti kao i svijest o subjektivitetu, o „tehnikama sebstva“ (M. Foucault)? Oznaka „nestaloga“ upućuje možda da postojeći pogled nije dovoljan, da mu izmiče ono za kime ili za čime traga, da ono što nije u vidokrugu ne podrazumijeva njegov nestanak.  

 Biti vidljiv danas je nužnost koja se potvrđuje svakodnevno: fragmenti identiteta i distorzirane slike tijela plutaju medijima, društvenim mrežama, audio-vizualnim instrumentima nadzora. Biti nevidljiv znači izostati iz ovih struktura, ali ostati prisutan. To se prisustvo u slučaju osoba koje se smatraju nestalima konstruira i nanovo rekonstruira postupcima evidentiranja, dokumentacije, prikupljanja povjerljivih informacija, identifikacije, no prije svega ono zahtijeva ulaz u sjećanja drugih – kako u sjećanja onoga koji traži, tako i u sjećanja onoga koji je tražen, onkraj granica vidljivoga.

Sekvenca, Jelena Pašić

 

Umjetničko istraživanje i izložba realizirani su uz podršku:

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Grada Zagreb
Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila
Vukovarske majke
Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora
Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Uprave za zatočene i nestale, Ministarstvo hrvatskih branitelja
Uprave za zatočene i nestale, Područna ispostava Istok

Fotografije: Ana Opalić