Novosti

Andrea Palašti – Kućne vježbe

 

10. 10. – 26. 10. 2018.

 


foto: Nives Milješić

 

Umjetnica Andrea Palašti u Galerijama VN i Spot predstavila je projekt Kućne vježbe, nastao u suradnji sa studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Kućne vježbe zamišljene su kao vježbe komunikacije u kojima se postavljaju režirani (kratkoročni) zadaci s posebnim instrukcijama koje sudionici projekta zadaju jedni drugima. Kućne vježbe nude niz kreativnih vježbi koje se mogu lako ispuniti, s minimalnom opremom, uz samo malo napora i u jednostavnim prostorno-vremenskim uvjetima. Kućne vježbe se mogu upravljati od kuće, izvoditi kod kuće ili usput, sa ili bez suradnika.

Kućne vježbe izvode se u različitim medijima, ovisno o zadatku, koriste se fotografije, crteži, video radovi, objekti, tekstualni i/ili audio zapisi, pomoću kojih se dokumentiraju interakcije, intervencije i/ili međusobne komunikacije. Kućne vježbe, zapravo uzimaju za inspiraciju niz referenci iz povijesti umjetnosti, uključujući i pokrete iz 1960-ih i 1970-ih ili autora kao što su Sol LeWitt, Yoko Ono, AlisonKnowels i drugi, ali i suvremenih tendencija kao što je internet projekt LTLYM (2002/09) Mirande July i HarrellFletchera ili izložbe do it (1993.) kustosa Hansa UlrichaObrista i izložbe We are allphotographersnow (2007.). U tom svjetlu, Kućne vježbe se oslanjaju na svojevrsnu kolektivnu edukaciju, međutim, fokus nije (samo) na estetskim funkcijama umjetničkog djela, već i na socijalno-emocionalnoj interakciji sudionika. One se ne ogledaju (samo) u materijalnosti predstavljenih djela, već se njihova vrijednost prepoznaje upravo u otkrivanju različitih nijansi ljudskog tumačenja, odnosno u različitim interpretacijama kako zadatka, tako i nas samih.

Andrea Palašti je vizualna umjetnica i trenutno radi kao docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za Nove likovne medije. Njezino stvaralaštvo nadilazi umjetničke i kustoske granice u kojima naglasak stavlja na pitanja kulturne geografije, povijesti i svakodnevnog života. Diplomirala je Fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je nagrade 54. Oktobarskog salona u Beogradu (2013.), kao i Nagrade Iskre kulture Zavoda za kulturu Vojvodine (2016.). U sklopu istraživačke stipendije Instituta za savremenuistoriju (München/Berlin, EHRI 2016.), boravila je u fotografskim arhivama Državnog arhiva (Berlin/Koblenz, Nemačka), Wiener biblioteke (London, Engleska) i Američkog memorijalnog muzeja holokausta – USHMM (Washington, SAD). Dobitnica je rezidencijalnih programa KulturKontakt (2018.), Digwhereyoustand, Berlin, Njemačka (2016.); Nida Art Colony, Techno-Ecologiesresidency (sa Isidorom Todorović), Nida, Litva (2013.) i dr.

 

This post is also available in: English