Novosti

Davor Sanvincenti – Nula je bila u zraku

 

5. 11. – 30. 11. 2018.

 


foto: Davor Konjikušić

 

“Ne znam apsolutno ništa. Ništa od onog što bih trebao znati, osjećam to. Ima toliko stvari koje nam je starac trebao objasniti dok smo bili mali; trebalo bi biti normalno da ih znamo kad odrastemo. Na primjer, zvjezdano nebo. Misao je u nama. Za sada nemamo nikakvog dokaza da je i drugdje. I ne znamo je strogo definirati.”

Za Davora Sanvincentija, film putuje oko žarulje kao Zemlja oko Sunca, a svjetlo čini film vidljivim. Krhki film može se poistovjetiti s našim postojanjem. “U orbiti tragedije filma i naše zbilje, slika se odupire okrutnosti eksperimenta.” Eksperimentalni kratkometražni film Skoro ništa: i dalje noć, fotografije neba, objekt iz prirode (mineralni magnetit) dijelovi su izložbe Nula je bila u zraku, kojom umjetnik nastavlja svoj osobit, zaokružen proces. Odabrani elementi govore o njegovom interesu za krhkost tijela, filma i sjećanja; uz ostalo, zanima se za zračenja prirodnih elemenata koji utječu na stanje umjetničkog medija i dovode nas pred vrata spoznaje o velikim temama, poput ljudske misli, našeg poimanja besmrtnosti, relativnosti prostor-vremena te odnosa filma i neuhvatljive zbilje koju bilježi. Sve je “u igri”, i vizualno, i zvukovi i osjet i mirisi. Njegov antropološki pristup zašao je u dubinu kuće u kojoj je Galerija Spot, u obiteljski arhiv u kojem između uredno poslaganih predmeta i nadalje stoji miris iz nekog drugog doba. Jedino što je u prilici ove izložbe potrebno, jest prepustiti se. Granice postavljamo i prekoračujemo sami.

Davor Sanvincenti multimedijalni je umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture, uz fokus na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija. Djeluje u medijima filma i videa, fotografije, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualnog performansa. U radovima se bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su Nagrada Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina i HT nagrade (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski Telekom, 2008. i 2017.).Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima, poput International Film Festival Rotterdam; RencontresInternationales Paris/Berlin/Madrid; Device Art Triennale, Montreal; 28. Muzički biennale Zagreb; LOOP, Barcelona; 25 FPS, Zagreb; World Film Festival, Bangkok te na lokacijama poput Centre GeorgesPompidou, Pariz; ZKM, Karlsruhe; Lincoln Center, New York; UniversalmuseumJoanneum, Graz; Museo de Arte Contemporanea, Oaxaca; CameraAustria, Graz; FRAC Pays de la Loire, Carquefou; NIU, Barcelona; La Triennale, Milano; FilmotecaEspañola, Madrid; Glassbox, Paris; HausderKulturenderWelt, Berlin.

 

This post is also available in: English