Novosti

Arhivi umjetnica na mreži – “Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online”

Lidija Laforest, Bruxelles, 1958.

 

Ured za fotografiju po drugi puta sudjeluje u međunarodnom istraživačkom projektu, financiranom sredstvima Kreativne Europe: Arhiv umjetnica na mreži (“Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online”) koji je okupio, uz Fondaciju Arton iz Varšave i Ureda za fotografiju iz Zagreba, suradnike iz Ljubljane (SCCA – Centar za suvremenu umjetnost) i Rige (Latvijski centar za suvremenu umjetnost, baze podataka umjetnika i arhive). Cilj projekta je, slično kao i u prethodnom Forgotten Heritage, istražiti i predstaviti međunarodnu avangardnu žensku umjetničku scenu, i to kroz izložbe i zajedničku bazu podataka koja će predstaviti oko 1 500 pojedinačnih radova odabranih umjetnica. Ovoga puta fokus neće biti samo na fotografiji, nego i djelima u drugim medijima, poput crteža, slika, instalacija, ali i osobnih bilješki, pjesama i drugih načina izražavanja. Projekt će publici biti predstavljen kroz niz izložbi, razgovora i predavanja, radionice za studente, kao i kroz izlaganja na međunarodnoj konferenciji i u zajedničkoj publikaciji.

Na temelju višegodišnjih iskustava, stečenih suradnjom na projektu Forgotten Heritage, voditelji projekta Fondacija Arton i suradnici radili su na digitalizaciji i povezivanju podataka do kojih su došli svojim istraživanjima. Na taj način okupljen je i predstavljen niz neoavangardnih umjetnika u području fotografije i novih medija iz Poljske, Hrvatske, Estonije i Belgije. Druga polovica 20. stoljeća vremenski je okvir unutar kojeg su prepoznati i uspostavljeni odnosi među akterima. Na sličan način osmišljen je i novi projekt koji je upravo započeo, posvećen neoavangardnim umjetnicama čiji su opusi još uvijek većinom nepoznati i neuvršteni u europsku umjetničku baštinu.

Marika Kuźmicz, voditeljica Fondacije Arton i sveučilišna mentorica, ističe kako “kao povjesničari/ke umjetnosti i profesionalci/ke koji djeluju u području vizualnih umjetnosti, nalazimo da je izuzetno važno uključiti djela umjetnica u javni diskurs o vizualnim umjetnostima, kako bismo izbjegli daljnju diskriminaciju umjetnica, a koja se sastoji od njihove eliminacije iz europske povijesti”. Prema njezinim riječima, digitalizacija i zajednička baza podataka pomoći će u obogaćivanju europskog nasljeđa moderne umjetnosti, te će pridonijeti da značajan dio ove građe ne propadne ili bude uništen.

Veliki propust znanstvenika i isključivanje djela koje su stvorile žene iz kanona povijesti umjetnosti rezultirali su brisanjem postignuća brojnih umjetnica. Ovakvi su propusti, na žalost, zajednički problem koji se javlja u svim sredinama, bez obzira na društvenopolitičku situaciju. Osim toga, umjetnice koje su djelovale u područjima kulturne i ekonomske periferije – zemljama iza tzv. željezne zavjese, te posve izvan glavnih umjetničkih zbivanja, podvrgnute su dvostrukom isključivanju, kako zbog geografskog područja u kojem su živjele, tako i zbog svog spola. Suočeni s ovakvom situacijom, suradnici na projektu žele djelovati protiv zaborava, educirajući nove generacije istraživača/ica, povjesničara/ki umjetnosti i stručnjaka/inja u području kulture, koji su svjesni stanja, a imaju i znanje i alate kojima mogu djelovati.

Ovaj europski projekt sastoji se od nekoliko radionica na kojima će sudjelovati studenti iz raznih zemalja, a uz koje će biti priređene međunarodne izložbe u Varšavi, Ljubljani, Rigi i Zagrebu. Četiri studentske radionice pod nadzorom četiri mentorska tima, svaki iz zemlje-partnera, vodit će istraživanje posvećeno razmjeru fenomena isključivanja umjetnica iz njihovih nacionalnih povijesnoumjetničkih pregleda te posljedica koje su takvi postupci prouzročili. Zajednički repozitorij na kraju projekta sastojat će se od približno 1 500 uređenih i klasificiranih arhiva, a ova bogata kolekcija ženske umjetnosti publici će biti dostupna besplatno.

 

Otvorenje prve izložbe zakazano je već za 16. svibnja, a održat će se u galeriji Salon Akademii u Varšavi. Ured za fotografiju svoju će izložbu prirediti u lipnju 2020., u Galeriji Spot.

Sudionici radionica imat će priliku prisustvovati konferenciji koju zajednički priređuju institucije iz Poljske, Hrvatske, Slovenije i Latvije, na kojoj će predstaviti svoje stavove o recepciji arhiva. Razmatranja s konferencije u konačnici će biti objavljena i trajno dostupna međunarodnoj publici.

 

Partneri projekta:

Arton Fondacija, Varšava

Latvijski centar za suvremenu umjetnost, baze podataka umjetnika i arhive, Riga

Ured za fotografiju, Zagreb

SCCA – Ljubljana Centar za suvremenu umjetnost, Ljubljana

 

Voditelji radionica:


dr. Marika Kuźmicz, kustosica Arton Foundation i sveučilišna mentorica

dr. Ewa Kociszewska, kustosica i sveučilišna mentorica

Tomasz Weresa, dekan Akademije likovnih umjetnosti, Varšava

Barbara Borčić, DIVA Station pri SCCA, Ljubljana, Slovenija

Peter Cerovšek, DIVA Station at SCCA- Ljubljana, Slovenija

dr. sc. Sandra Križić Roban, znanstvena savjetnica, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Lana Lovrenčić, Ured za fotografiju, Zagreb

 

Sufinancirano Programom Kreativna Europa Europske unije.