Novosti

Izložba s više fotografija

Andrej Peunik / MGML

U sklopu retrospektivne Izložbe s više naslova Vlade Marteka, koja se nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održava u Mestnoj galeriji Ljubljana, Ured za fotografiju priređuje predstavljanje monografije Pripremanje za fotografiju. Ovo monografsko izdanje, objavljeno u prosincu 2018. godine, u cijelosti je posvećeno fotografskim praksama koje je Vlado Martek, konceptualni umjetnik, pjesnik, slikar i esejist, inaugurirao i provodi sve do danas. Monografija objavljena sredstvima Umjetničke kolekcije Kontakt – Erste Group i ERSTE Foundation, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, razmatra fotografiju koja u Martekovom opusu ima posebno mjesto, prvenstveno jer je ‘najbliža riječima’, kako sam kaže, bliska poeziji i automatskom pismu.

Prema koncepciji grafičke urednice Rafaele Dražić, publikacija je raspoređena u tri zasebne knjižice – knjižicu s tekstom Sandre Križić Roban, knjižicu s devedesetak reprodukcija, te knjižicu koja sadrži intervju Jelene Pašić s umjetnikom, pružajući svjež uvid u opsežan segment njegova stvaralaštva te promišljanja o umjetnosti, mediju, tekstu i značenjima. Knjiga je dopunjena plakatom i reprintom tri polaroida.

Predstavljanje će se održati u četvrtak 20. 2. 2020. u 18.00 sati, nakon što će umjetnik, s kustosicom Alenkom Gregorič održati vodstvo po izložbi. O knjizi i fotografskim praksama razgovarat će Vlado Martek i Sandra Križić Roban.

Razstava z več naslovi nastala je u suradnji s MMSU Rijeka i dio je programa Rijeka 2020. Izložba Vlade Marteka u Mestnoj galeriji dio je programa Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020.

 

Kustosice izložbe:

Alenka Gregorič & Ksenija Orelj

 

Muzej in galerije Mesta Ljubljane

Mestna galerija Ljubljana