Novosti

Čitalačka grupa u Galeriji Spot: “Materijalnost medija”

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi Materijalnost medija, koja je dio popratnog programa izložbe Nula je bila u zraku Davora Sanvincentija.

Čitalačka grupa sastat će se u utorak, 4. prosinca u 19 sati u Galeriji Spot

 

a_F5A0374

Dio postava izložbe “Nula je bila u zraku” Davora Sanvincentija u Galeriji Spot (autor fotografije: Davor Konjikušić)

 

Prirodi filmskog medija svojstveni su postupci namotavanja/odmotavanja, montažni rezovi, loopovi i preplitanja, kao i specifičan odnos prema vremenu i trajanju, a na njegovoj površini – bilo da se radi o filmskoj vrpci ili pak o projiciranom filmu – ovi obrasci materijaliziraju se u jednu specifičnu ekspresiju, u zaseban vizualno-vremenski univerzum.

Analizirajući svijet procesualnosti unutar filmskog medija do njegovih krajnjih (meta)fizičkih instanci, Davor Sanvincenti u izložbi Nula je bila u zraku tematizira krhkost pojavnosti, sjećanja i filma. Na temelju kraćih tekstualnih ulomaka Giuliane Bruno, Friedricha Kittlera i Pavla Levija te uzimajući kao ishodište predstavljene Sanvincentijeve radove, koji uključuju i autorov eksperimentalni film Skoro ništa: i dalje noć, na čitalačkoj grupi raspravljat ćemo o materijalnosti filmskoga medija, o njegovim optičkim, ali i haptičkim emanacijama, o moći filma da na vlastitoj površini vrijeme pretvara u prostor – o filmskoj “heterotopiji” i “heterokroniji”.

Sudionici čitalačke grupe okupit će se u utorak, 4. prosinca u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u ponedjeljak, 3. prosinca (do kraja dana). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslano nekoliko odabranih tekstova koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.

_

Izložba Nula je bila u zraku otvorena je do 30. studenog (zaključno s tim datumom), a bit će ju moguće pogledati i na dan održavanja panela/čitalačke grupe, 4. prosinca.