Novosti

Promocija monografije Vlade Marteka

U subotu 15. prosinca u 12 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se promocija nove monografije konceptualnog umjetnika, pjesnika, slikara i esejista Vlade Marteka. Riječ je o publikaciji u potpunosti posvećenoj Martekovom bavljenju fotografijom, pri čemu je medij shvaćen kao konceptualna forma. Knjiga pod nazivom Pripremanje za fotografiju, objavljena u izdanju Ureda za fotografiju, okuplja niz autorovih radova u mediju fotografije, nastalih u periodu od 1970-ih do danas. Prema koncepciji grafičke urednice Rafaele Dražić, publikacija je raspoređena u tri zasebne knjižice – knjižicu s tekstom Sandre Križić Roban, knjižicu s gotovo stotinu reprodukcija, te knjižicu koja sadrži intervju s umjetnikom, pružajući svjež uvid u opsežan segment njegova stvaralaštva te promišljanja o umjetnosti, mediju, tekstu i značenjima.

Publikaciju će, uz autora, predstaviti urednica i autorica teksta dr. sc. Sandra Križić Roban, recenzentica dr. sc. Leonida KovačJasna Jakšić (Muzej suvremene umjetnosti) i Darko Šimičić (Institut Tomislav Gotovac), a na promociji će se knjiga moći nabaviti po promotivnoj cijeni.

 

Vlado-Martek_Fotografija_1980-1981

Vlado Martek, Fotografija, 1980. – 1981.

 

„Na tragu prihvaćanja umjetnosti kao otvorenog polja, u kojem umjetnik može raditi ono što misli da treba raditi te usvajanjem fluxusovskog principa djelovanja, kojim se ne stvara razlika između umjetnosti i života, i u sklopu kojeg su svakodnevica, rutina i banalnost legitimni načini umjetničkog izražavanja, Martek od sredine 1960-ih nadalje eksperimentira i istražuje razne medije. (…) Fotografija u njegovom opusu ima posebno mjesto, prvenstveno jer je ‘najbliža riječima’, kako sam kaže, bliska poeziji i automatskom pismu (…). U jednom trenutku Martek fotografije počinje upotrebljavati kao gotove pjesme, nad-sadržaj, prihvaćajući njihovu nestalnu prirodu i sposobnost da funkcioniraju kao podloga i predmet, kao trag, a ne kao dokaz.“ (iz teksta Sandre Križić Roban)

Objavljivanje knjige Pripremanje za fotografijuomogućeno je sredstvima Umjetničke kolekcije Kontakt – Erste Group i ERSTE Foundation, Ministarstva kulture Republike Hrvatskei Grada Zagreba.

 

Pripremanje-za-fotografiju_naslovnica

Naslovnica knjige “Pripremanje za fotografiju”

 

This post is also available in: English