Novosti

Čitalačka grupa u Galeriji Spot: “Prepoznati, pročitati, identificirati”

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi, koja je dio popratnog programa izložbe Proljetno čišćenje Filipa Milkovića.

Sudionici čitalačke grupe okupit će se u srijedu, 23. ožujka u 18 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Ivan Buvinić, detalji postava izložbe Proljetno čišćenje, 2022.

Na tragu dnevničkih zapisa Filipa Milkovića, portreta bliskih osoba koje na izložbi Proljetno čišćenje što se trenutno održava u Galeriji Spot kombinira s nizom snapshot snimki i pozorno režiranim scenama, u čitalačkoj grupi posvećujemo se temi portreta na tragu teze da svaki snimljeni portret sadrži elemente koji govore o snimatelju, o njegovom identitetu, razumijevanju okoline, stvarnosti i drugim elementima koji određuju značenje prizora. Iako na samoj izložbi nema mnogo portreta u klasičnom smislu, u dijelu fotografija zamjećuju se tragovi nečijih identiteta, zabilježenih u intrigantnim ili posve običnim, svakodnevnim detaljima.
Što sve određuje fotografski prostor iz kojeg progovara snimljena osoba? Više od “slike”, portreti pojedinaca i njihov neposredni okoliš u koji upisuju barem dio svog identiteta, prizori su u kojima zaostaju detalji iz javne sfere i privatnog života. Pojedini od njih ukazuju na posljedice povijesnog razvoja, na promjene nastale u privatnoj sferi i/ili zbog potrebe da se zabilježi beznačajno i obično, naoko nezanimljivo. Presloženi i dovedeni u nove odnose, ovakvi snimci otkrivaju do koje je mjere u njima upisano značenje za koje nam je potrebna neka vrsta prevoditeljske vještine. Lokacija i pozadine – koje u pojedinim snimcima postaju glavni prenositelji značenja, položaj tijela i ostaci koje je tijelo proizvelo elementi su socijalno-prostorno-osobnog konteksta o čijoj važnosti ćemo razgovarati na temelju nekoliko pročitanih članaka / poglavlja iz knjiga.

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu info@officeforphotography.com, najkasnije do 20. 3. (do kraja dana). Nakon prijave, svakom sudioniku/ci bit će poslani odabrani tekstovi koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.