Novosti

Filip Milković: “Proljetno čišćenje”

28. 2. – 25. 3. 2022.

Fotografije postava: Ivan Buvinić

 

“Proces nastanka serije radova je kao neka vrsta tkanja ili slaganja puzzli. Ideje uvijek dobivam u fragmentima i onda se asocijativno nadograđuju, nadopunjavaju, mutiraju…”

Premda fotografije predstavljene na izložbi Proljetno čišćenje pripadaju različitim fotografskim serijama, povezuje ih specifična estetika koja prati vizualni jezik mladog fotografa Filipa Milkovića. Baš kao što i naziv izložbe implicira odbacivanje predmeta koji su s vremenom postali višak, autor odvaja fotografije iz različitih serija te ih izlaže u novom prostoru i u drugačijem suodnosu. Potraga za mogućnostima kontekstualizacije i prezentacije vlastitog rada autora uvijek iznova vraća već započetim serijama koje promatra kao otvorene cjeline podložne različitim promjenama i nadogradnjama. Istraživanje započinje od nečega što mu je blisko, no udaljavanjem od početne ideje ujedno se proširuje značenje samih fotografija.

Serija radova nigdje nisam bio i ništa nisam vidio nastala je kao spoj snapshot estetike s upotrebom fotoaparata visoke rezolucije koji se najčešće koristi u studijskoj i komercijalnoj fotografiji. Autor, na tragu dnevničkih zapisa, fotografira događaje iz svakodnevice te stvara portrete njemu bliskih osoba, no stapanjem elemenata režirane situacije sa spontanom atmosferom nastaju začudni prizori pomoću kojih fotograf preispituje vlastita psihološka stanja. Fascinacija različitim teksturama, oblicima i agregatnim stanjima određuje tijek istraživanja u sklopu serije radova Bazen. Autor preispituje potencijal skenera pri čemu površina za skeniranje dokumenta postaje svojevrsno slikarsko platno i podloga za stvaranje raznih kompozicija. Na prvi pogled ovako nastale fotografije izgledaju kao apstraktne forme, no izoštrite li svoj pogled, primijetit ćete brojne predmete i organske tvari od kojih su ove snimke sazdane. Pritom u fokusu istraživanja nisu elementi koji čine fotografiju, već proces sinteze u kojem jednostavni elementi međusobnim ispreplitanjem tvore složene i apstraktne strukture.

Tena Starčević

Filip Milković (1997.) student je diplomskog studija fotografije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Nekoliko je puta izlagao na grupnim izložbama te na dvije samostalne. Dobitnik je Nagrade Marina Viculin 2021. godine koju dodjeljuje fotografska udruga Organ Vida.

 

This post is also available in: English