Novosti

Čitalačka grupa u Galeriji Spot: “Prostori traume”

Ured za fotografiju poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi Prostori traume, koja je dio popratnog programa izložbe Projekt Hirošima Bojana Radoviča.

Čitalačka grupa sastat će se u četvrtak, 14. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot.

Bojan Radovič, Projekt Hirošima

Promatranjem fotografija ne postajemo svjesni onoga što smo izgubili ili zaboravili; one nam pomažu objasniti ono što smo pronašli.

Brojni su autori kroz povijest nastojali istražiti prostore tuđih stradanja te otkriti pamte li oni događaje i iskustva koji su se na njima dogodili. Svjesni činjenice da ne postoji nedužno mjesto, kao što ne postoji niti nedužno oko koje ga snima, prostoru krajolika često su pristupali kao mjestu u koje su vječno upisani tragovi prošlosti. 

Na temelju eseja W. G. Sebalda, Susan Sontag, Georgesa Didi-Hubermana i Ulricha Baera raspravljat ćemo o mogućnosti reprezentacije traume u fotografiji te o položaju gledatelja pred prizorima koji upućuju na stradanja u prošlosti i koja iskustveno proživljavamo na različite načine.

Sudionici čitalačke grupe okupit će se u četvrtak, 14. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u nedjelju, 10. ožujka (do kraja dana). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslano nekoliko odabranih tekstova koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.