Novosti

Črnomerec kroz rupicu: Kako graditi vizualne narative upotrebom self-made pinhole kamere

RADIONICA u sklopu projekta Kvartovski objektiv 2022., u suradnji Ureda za fotografiju – Galerije Spot, Galerije VN i Živog Ateljea DK

Radionica se fokusira na najstariju tehniku prenošenja trodimenzionalnog svijeta u dvodimenzionalnu reprodukciju putem kamere obscure – materijaliziranog prostora naše percepcije – i njezine umanjene upotrebne varijacije – pin hole kamere koju će sudionici sami kreirati.

Pinhole kamera oduvijek je povezivala raznolike svjetove koji se susreću u vizualizacijama. Spajala je znanost i umjetnost, fotografiju i slikarstvo, a danas spaja digitalni i analogni svijet dvodimenzionalne reprodukcije nama vidljivog svijeta.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, bez obzira na predznanje o fotografiji. Osim tehničkih i konceptualnih aspekata fenomena pinhole kamere, te pristupa fotografiji, radionica će se baviti odabirom tema i motiva, kontekstualizacijom, narativnom strukturom fotografija te kustoskim pristupom pripremi za izložbu.

Mentori:

Matevž Paternoster

Saša Kralj

 

Primamo prijave maksimalno 10 osoba, na e-adresu projekti@ziviatelje.dk , najkasnije do 9. rujna 2022.

Molimo da se jave samo oni zainteresirani, koji mogu sudjelovati u svim aktivnostima radionice.

 

Vrijeme održavanja:

  1. susret: 10. 9. 2022.

9.00–12.30 – pauza za ručak – 13.30–16.00

Mjesto održavanja: prostorije Živog Ateljea DK, Ilica 110, dvorište, te na javnom prostoru Trga Francuske Republike, ispred Zapadnog kolodvora

 

  1. susret: 17. 9. 2022.

13.30–16.00 – pauza – 16.30- 18.00

Mjesto održavanja: prostorije Živog Ateljea DK, Ilica 110, dvorište

 

  1. susret(datum i mjesto održavanja bit će naknadno objavljeni)

Gosti predavači – Sandra Križić Roban i Darko Šimičić – govorit će o inicijativi Grupe TOK otprije 50 godina, a na koju se ova radionica referira; točan termin predavanja bit će dogovoren s polaznicima.

završni izbor radova i priprema postava izložbe

 

  1. susret: 24. 10. 2022.

19.00: otvorenje izložbe u Galeriji Spot

Izložba će trajati do 28. 10.

 

Kratke biografije mentora

Matevž Paternoster je fotograf, dizajner i pedagog. Njegov profesionalni i umjetnički rad spaja različita područja medija fotografije, koje povezuje u različitim procesima, a rezultat je vidljiv na području komercijalne fotografije, muzejskog rada, dokumentarnog filma te u segmentu edukacije.

Saša Kralj jedan je od osnivača udruge Živi Atelje DK. Nakon dugog vremena provedenog u dokumentarnoj fotografiji i foto žurnalizmu, posvečuje se edukaciji u području fotografije. Predavao je foto žurnalizam na sveučilištima u Kini i Iraku. Od osnutka Pannafoto instituta u Jakarti 2006. godine do danas jedan je od stalnih gostujućih mentora, a s Matevžom Paternosterom, Marijom Skočir i Metodom Blejcem dio je mentorskog tima u programu fotografske edukacije Od blizu, koji provodi Galerija Jakopič u Ljubljani.