Novosti

Izložba Inie Herenčić “Tu ništa ne raste samo od sebe” u Galeriji f8

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju na otvorenje izložbe Inie Herenčić “Tu ništa ne raste samo od sebe” koje će se održati u srijedu, 7. rujna u 19 sati, u zagrebačkoj ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8). Studentica 1. godine diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti predstaviti će publici fotografske radove nastale tijekom cjelogodišnjeg umjetničkog istraživanja teme prema vlastitom odabiru pod mentorstvom izv. prof. art. Jelene Blagović i umj. asist. Davora Konjikušića.
(Iz najave izložbe)
Autorica aktivno istražuje svoj umjetnički izričaj konstruiranjem svijeta na granicama imaginacije i stvarnosti, a njezin interes su ljudske emocije i odnosi kojima propitkuje svoju ulogu majke i fotografkinje.
O ovoj intimnoj seriji fotografija Inia Herenčić zapisala je:
“Pronašla sam mjesto na kojem počinje igra. Moje kćeri zovu ga dosada. Kada ih obuzme, počinjemo kreirati svijet između stvarnosti i fikcije. Kroz performativnu igru transformiramo se u bića koja nastaju u okolišu i svijetu oko nas. Tu se suočavamo s raznim ulogama i preobrazbama. Istražujemo slobodu tijela. Produbljujemo prostore kreativnosti. Otvaramo prisutnost. Konstrukcijom tog zamišljenog svijeta odnosi u meni i u mojoj okolini proširuju se, kao i zbilja u koju se iznova vraćam kroz vrtloge samoće. Identitet koji se konstruira kroz slojeve te naše igre otkriva njihovu – moju – našu preobrazbu.”
Inia Herenčić rođena je 1985. godine u Zagrebu. Izlagala je na međunarodnim grupnim izložbama, a 2015. dobitnica je prve nagrade za seriju fotografija glavnog selektora Salona fotografije Vinkovci, Borisa Cvjetanovića. Diplomski studij komunikacijskog menadžmenta završava radom “Fotografija kao sredstvo kulturnog komuniciranja” i od tada aktivno sudjeluje na brojnim fotografskim radionicama. Godine 2021. upisuje diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Izložba ostaje otvorena do 24. rujna, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.