Novosti

Darko Bavoljak u zagrebačkoj Galeriji na katu (KIC)

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe “Povratak” umjetnika Darka Bavoljaka u zagrebačkoj Galeriji na katu (KIC). Otvorenje izložbe održat će se u petak 14. listopada u 20 sati, a izložba će ostati otvorena do 2. studenoga 2022. Izložbu možete pogledati radnim danom od 12 do 20 sati te vikendom od 17 do 22 sata.

Iz najave:

Ciklus “Povratak” sastoji se od 12 crno – bijelih analognih fotografija snimljenih kamerom tipa Sinar Handy, nastalih u vrijeme karantene (travanj – svibanj 2020.) izazvane pandemijom virusa COVID 19. Prema riječima samog autora, “Povratak” na već gotovo zaboravljene tehnike snimanja i razvijanja analognog C/B materijala velikom kamerom s plan filmom ujedno znače i povratak samome sebi. To ponovo doživljeno iskustvo, gdje rezultat možemo djelomično vidjeti nakon razvijanja negativa, a potpuno tek nakon izrade pozitiva, ove fotografije čini raritetom i „virusom“ u moru digitalnih fotografija koje bez obzira na sve prednosti, nikada neće imati originalnost, atmosferu i plemenitost koja nastaje složenim procesom stvaranja i otiskom na srebrnoj želatini. Bavoljak i njegova kamera u “Povratku” su višestruko pokazali da je u umjetnosti samo mijena stalna te da urbani asfaltni tip ipak može konačno naći smiraj i nadahnuće u planini, u šumi, u antropomorfnom korijenu koji vrišti u tišini izvađen iz Majke zemlje. Darkovi fotografski ciklusi zapravo su svjedoci njegova življenja, kodirani estetski zapisi onoga najdubljeg, intimnog osjećaja sebe i društva kroz koje pratimo kako jedan autor putuje kroz prostor i vrijeme.

Predgovor Emila Matešića možete preuzeti ovdje

Darko Bavoljak rođen je 28. ožujka 1961. g. u Zagrebu. Završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Već tijekom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim tadašnjim novinama i časopisima, kako i u monografijama, katalozima, knjigama i stručnim publikacijama. Održao je više od 20 samostalnih i sudjelovao na velikom broju skupnih izložbi. Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama, te u zbirkama MSU i MUO u Zagrebu, MMSU u Rijeci, Galeriji umjetnina u Splitu i Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Realizirao je više filmskih ostvarenja, među ostalima Stupid Antonio presents (2006.), Goli otok (2012.), Urbi et orbi (2013.) i MMC (2020.).