Novosti

Euros.

U Radničkoj galeriji (Radnička cesta 22, Zagreb) do 16. kolovoza možete pogledati izložbu Euros. Jugoistočni vjetarIzlažu: Branka Cvjetičanin, Petar Dabac, Sandro Đukić, Zlatko Kopljar, Vlado Martek, Ana Opalić, Ivan Posavec, Goran Trbuljak i Mio VesovićKustosica izložbe i autorica koncepta je Leila Mehulić.

Izložba u Radničkoj nastoji izmaći definiciji i predočiti kako je identitet i odnos prema lokalnom i globalnom uvijek osoban, kada je čovjek autentičan i oslobođen dominantne političke retorike. Izloženi radovi su slobodne asocijacije izvedene iz pojma Europe i Hrvatske i njihovog međusobnog odnosa. Većina radova je korelirala s tek po jednim od navedenih pitanja, pa izložba objedinjuje različite svjetonazore i senzibilitete.

Dabac je izložio neuralgiju našeg društva, Branka Cvjetičanin i Posavec vezu sa svojim korijenima. Đukić identitet uspostavlja posredstvom svojih sjećanja, Vesović izlaže snimku Roma, istinskih kozmopolitskih Europljana koji putuju kontinentom. Kopljar izlaže idealistički čin kopanja, rada, pojedinačnog i općeg, koji Europi predstoji. Martek se osvrće na tradicionalne civilizacijske europske vrijednosti i istodobno relativizira pojam identiteta. Ana Opalić se poput Posavca osvrće samo na ono što joj je blisko, pa u određenom smislu, poput Branke Cvjetičanin kritizira liberalni kapitalizam. Trbuljak izlaže svojevrsnu mentalnu minijaturu, slučajan događaj koji povezuje dvije različite situacije, prostorne i vremenske, stepenice u Odesi koje ga asociraju na vlastito “dvorište”, vezu sebe i Ejzenštejna, dva povijesna događaja 1905., 1925. metabolizirana vlastitim iskustvom 2005. u godini njihovih obljetnica, na mjestu njihovih radnji.
Leila Mehulić

euros-posavec
Autor fotografije: Ivan Posavec

Zagreb