Novosti

Budućnost

U četvrtak 12.09.2013 u 19 sati u galeriji PM otvara se izložba mladog fotografa Bojana Mrđenovića nazvana Budućnost Socijalistička vizija se na institucionalnoj razini rasplinula, a vjera u napredak i svijetlu budućnost je poljuljana.

Kroz fotografski rad umjetnik se bavi arhitekturom i prostorom u kontekstu društvenih kretanja. Društvenim prostorom kao infrastrukturom ljudskog života. Na koji način prostor uvjetuje i određuje čovjeka? S druge strane, na koji način je prostor određen čovjekovom pristurnošću? Ili odsutnošću?
Fotografije prikazuju lokale propalog trgovačkog poduzeća Budućnost. Poduzeće znakovitog naziva osnovano je 1954. godine sa sjedištem u Pakracu. Do devedesetih su poslovali u preko pedeset lokala u Pakracu, Lipiku i okolnim selima. Od devedesetih godinama zbog niza okolnosti postupno slabi, a od 2006. godine je u stečaju.

Na fasade ovih zgrada nataloženi su slojevi društveno gospodarskih mijena, promjena sustava vrijednosti i ideologija. Kuća Grgurić je proživjela je više takvih promjena. Sagrađena u centru Pakraca 1906. godine u secesijslom stilu. Kad je nacionalizacijom oduzeta vlasniku i pripala državi, sa fasade su skinuti svi ukrasi koji su podsjećali na “građansko”, a fasada zgrade je pojednostavljena u duhu modernizma.

buducnost-v
Autor fotografije: Bojan Mrđenović

U duhu funkcionalnog modernizma sagrađena je većina lokala Budućnosti. Pogled na arhitekturu daje nam uvid u njezin tretman u prošlosti, a trenutno zatečeno stanje na dobar način reflektira društveni moment sadašnjeg vremena. U statusu quo, postavlja se pitanje je što je sljedeće. Na malom lokalnom primjeru, ove fotografije predstavljaju metaforu svih tranzicija u kojima se kao društvo trenutno nalazimo. Kroz povijest smo trpjeli mnoge promjene sustava koji su jedni druge nasilno potiskivali. Rezultat tih konstantnih turbulencija je da na kraju ostajemo oslabljeni, dezorijentirani, marginalizirani. Umjesto da nudi odgovore, ovaj projekt postavlja pitanja.

Koliko je naš osobni «napredak» povezan s ekonomskim napretkom zajednice? Na koji način se pojam napretka definira u različitim društvenim sustavima? Socijalistička vizija se na institucionalnoj razini rasplinula, a vjera u napredak i svijetlu budućnost je poljuljana. U neoliberalnom svijetu odnosi moći se uspostavljaju na neuhvatljuvim virtualnim razinama. Čini se kao da je destabilizirano stanje postalo uobičajeno stanje. Konstantne tranzicije, promjene, prilagodbe zathtjevaju neprestano stanje budnosti. Traže se nova rješenja. Budućnost je neizvjesna.

Bojan Mrđenović / Sara Čičić