Novosti

Panel o fenomenu fotoknjiga

U sklopu izložbe Paulien Oltheten U međuvremenu vježbam / In the meanthime I’m doing exercise u galeriji SPOT, Ured za fotografiju organizira panel diskusiju na temu fotoknjiga koja će se održati u ponedjeljak, 19. lipnja u 19 sati. Sudjeluju Jaka Babnik, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Davor Konjikušić i Ana Opalić, uz moderatorice Lanu Lovrenčić i Jelenu Pašić iz Ureda za fotografiju.

 

 fotobook

 

Paulien Oltheten je nizozemska fotografkinja čija se spomenuta izložba do 23. lipnja može pogledati u Galeriji Spot (više o izložbi doznajte ovdje), a uz ostalo objavila je i nekoliko fotoknjiga. Upravo su nam one (ali i njihova veza s njezinom izlagačkom praksom) povod za panel. Ovom prilikom predstavit ćemo Theory of the Street (NAi Publishers, 2007.), Photos from Japan and my archive (NAi Publishers, 2011.), Turning Full Circle (samizdat, 2016.) i A Sort of Lecture (P. Oltheten i Lecturis publishing, 2011.).

Postavljajući pitanja što su fotoknjige, što mogu biti i kako nastaju, želja nam je kroz razgovor s fotografima promisliti sam medij i obuhvatiti proces od ideje i njezina razvoja do materijalizacije. U razgovoru ćemo se osvrnuti na uvjete produkcije i mogućnost (i isplativost) pojedinih projekata. Sudionici panela su Jaka Babnik, Boris Cvjetanović, Marko Ercegović, Davor Konjikušić i Ana Opalić koji će predstaviti osobna iskustva s priređivanjem i izdavanjem fotoknjiga, ulogu koju pojedina od njih ima u njihovom radu, suradnju s dizajnerima i izdavačima i sl.

Jaka Babnik se nakon diplome iz sociologije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani počinje baviti fotografijom i filmskim snimanjem. Bio je urednik fotografije časopisaPendrek i suosnivač časopisa Kontejner koji uređuje do 2009. godine. Suvlasnik je izdavačke kuće Rostfrei Publishing specijalizirane za fotoknjige u sklopu koje je izdao We are Dogs (2012.) iWhy so Serious? (2017.), a koje će ovom prilikom predstaviti.
www.jakababnik.com

Boris Cvjetanović diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu na Odsjeku za likovne umjetnosti. Od 1980. nadalje profesionalno se bavi fotografijom. Bio je urednik fotografije uStudentskom listu Poletu. Njegovi radovi pohranjeni su u više značajnih svjetskih muzeja i galerija. Objavio je nekoliko fotoknjiga: Prizori bez značaja (Idea imago, 1996.), Novo nebo(Petikat, 2003.), Fotografije iz škafetina (Petikat, 2008.), Grad (Petikat, 2016.).
https://croatian-photography.com/author/boris-cvjetanovic/

Marko Ercegović diplomirao je na Odsjeku snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se fotografijom i videom. Izlaže od 1995. godine te je sudjelovao na više samostalnih i skupnih izložbi. Izdao je nekoliko fotoknjiga: Svakome je jasno da je ovo nigdje(samizdat, 2012.), Željezara (Moire, 2014.), Osobno vozilo (Art Radionica Lazareti, 2014.), Golub na grani (Petikat, 2014.).
https://croatian-photography.com/author/marko-ercegovic/

Davor Konjikušić završio je dodiplomski studij snimanja i diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 2009. godine te je sudjelovao na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada za svoj rad. U sklopu panela predstavit će svoju fotoknjigu We Have a Dream (2016.).
www.davorko.net

Ana Opalić se bavi fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno izlaže od 1991. godine. Dobitnica je više nagrada, a 2003. je s B. Cvjetanovićem predstavljala Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu. U sklopu panela predstavit će fotoknjigu u nastajanju Brsalje.
www.anaopalic.com