Novosti

Goran Trbuljak u Galeriji f8

U ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 19 sati, u ADU Galeriji f8 otvara se izložba Gorana Trbuljaka pod nazivom Tanhoferu i Babaji.

Riječ je o jednom od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika i filmskih snimatelja čija je nastavna i pedagoška djelatnost na Akademiji dramske umjetnosti trajno pridonijela profesionalnom razvoju mnogih generacija hrvatskih filmskih i TV snimatelja.

Prepoznatljivim, jednostavnim postavom izložbe,  profesor Trbuljak pozdravit će se sa studentima i kolegama nakon 30 godina rada na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Goran Trbuljak

 

Na izložbi će biti prikazan jedan fotografski i jedan filmski rad. Panoramskom fotografijom mrtve prirode iz serije Skica za skulpturu autor prikazuje uskoro nestajuće alate za nastavu i profesiju, a eksperimentalnim filmom 3+3=7  postupak superponiranja njegovih ranije nastalih eksperimentalnih i animiranih filmova. Tim postupkom nastaje novi film koji gledateljima daje mogućnost izbora i osobnog čitanja naracije.

Goran Trbuljak uz izložbu piše: “Nešto me priječi da ovu izložbu u Galeriji f8, Akademije dramske umjetnosti nazovem oproštajnom. Radije bih izložbu posvetio Tanhoferu i Babaji, mojim profesorima koji su me i doveli ovdje. Kao što su oni gledali kroz prste na sve moje greške, prvo one studentske, a onda i profesionalne, tako i ja sad molim svoje “samouke studente” da i oni učine isto. Neki sensei je rekao “Kao da samo loši učenici postaju profesori dok dobri učenici i dalje su dobri učenici”. Rečenica koja mi se učinila intuitivno podesnom za ovaj tekst, ne cilja naravno ni na koga drugogh osim na mene samoga, a možda će mi ova izložba i njen povod, pomoći da je bolje razumijem i malo zažalim što njen pun smisao nisam dokučio ranije.”

 

G Trbuljak

 

Goran Trbuljak (Varaždin, 1948.)  je snimatelj, redatelj, likovni umjetnik i sveučilišni nastavnik. Studirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu gdje je 1972. godine diplomirao na grafičkom odsjeku, a 1980. Diplomira na tadašnjoj Akademiji za film, kazalište i TV (danas ADU) na Odsjeku snimanja. Od 1988. godine stalno djeluje kao profesor na toj visokoškolskoj ustanovi. Osim profesionalnog bavljenja filmom i umjetničkom djelatnošću na području likovnih umjetnosti, fotografije i videa, radio je i kao grafički urednik i urednik fotografije u raznim časopisima u kojima je povremeno pisao i piše o fotografiji, filmu i slikarstvu.

 

Izložba ostaje otvorena do 20. listopada, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.