Novosti

Ivan Buvinić – Sigurna kuća

17. 2. – 6. 3. 2020. 

 

 

Foto: Marko Ercegović

 

Stoljećima prisutne, teme djetinjstva i odrastanja u obiteljskom domu svojom su fragmentarnom prirodom i politikama sjećanja oduvijek intrigirale i okupirale pažnju brojnih umjetnika. Sjećanje na ovo razdoblje života obilježeno (naizgled) neograničenom bezbrižnošću, pripadanjem i osjećajem sigurnosti, iz perspektive odraslog čovjeka nerijetko je prekriveno zaboravom ili tek djelomično prisutno u svijesti. Iz tog razloga, pokušaj njegove rekonstrukcije s ciljem stvaranja slike o vlastitom identitetu, predstavlja svojevrstan istraživački proces u kojem prostor doma, na simboličkoj razini, postaje polazišna točka svih interpretacija.

Fotografija je oduvijek imala dominantnu ulogu u stvaranju obiteljske memorije, a veoma je brzo zauzela poziciju samoprikazivačkog medija te je, prema mišljenju Marianne Hirsch, uspješno pridonijela stvaranju mitova o idealnoj obitelji.[1]Danas, više nego ikad, fotografski medij prisutan je u obiteljskom životu ne samo kao svakodnevna praksa, već može djelovati i retroaktivno, u propitivanju granica sjećanja, kao i u pokušaju demistificiranja što koncept obiteljskog doma predstavlja.

Na tom tragu nastaje rad Sigurna kuća mladog umjetnika Ivana Buvinića. Kombinacijom nekoliko različitih pristupa, od instalacije, arhivske fotografije, do video projekcije, autor ispunjava izložbeni prostor osobnim interpretacijama, pružajući tako rekonstruiranu sliku vlastitog odrastanja. Jedna od njih je krhka skulptura, sastavljena od na prvi pogled beznačajnih predmeta, čijim fotografiranjem ispred kuhinjskog stolnjaka, autor nastoji prikazati svoju viziju nasljedstva. Pri korištenju fotografija iz prošlosti, umjetnik ne podliježe nostalgičnoj reprezentaciji osobnog arhiva, već joj se odupire i odlučuje preispitati one segmente koji su najviše obilježili njegovo odrastanje. Jednu od neuralgičnih točaka predstavlja smrt djeda, pa tako na zajedničku fotografiju iz djetinjstva intervenira kemijskim postupcima brisanja, sve do potpunog poništavanja njezinog sadržaja. Sličan princip prisutan je i kada su u pitanju fotografije s vjenčanja roditelja kod kojih je, nakon autorove intervencije, nužno preispitati ulogu fotografije u očuvanju sjećanja.
Osim fotografija, rad uključuje i projekciju autorova nalaza elektroencefalografije, zahvaljujući kojoj otkrivamo i ulogu zvučnih podražaja za vrijeme odrastanja u obiteljskom domu. Naposljetku, rad Sigurna kuća ukazuje na mnogobrojne mogućnosti fotografskog medija pri reinterpretaciji memorije; međutim, istovremeno svojim raznolikim pristupima na reprezentacijskoj razini, poziva na različita čitanja iskustava i sjećanja o jednom djetinjstvu.

Ivan Buvinić (1994., Šibenik) student je treće godine studija snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi, među kojima ističe: Biennale hrvatske mlade fotografije (2017., 2018.), U procesu (2018.) te festival fotografije Rovinj Photodays (2018., 2019.) u sklopu kojeg je nagrađivan u kategoriji arhitektura i portret.

 

[1] Marianne Hirsch, Family Frames – Photography, Narrative and Postmemory, Harvard University Press, 1997., 7, citirano prema: Melanija Belaj, „Obiteljska fotografija kao kreiranje i arhiviranje (poželjne) stvarnosti”, Narodna umjetnost, Vol. 45/No. 2, 2008., 136.

This post is also available in: English