Novosti

Ured za fotografiju najavljuje fotografsku radionicu

 

 

Ured za fotografiju po drugi puta sudjeluje u međunarodnom istraživačkom projektu, financiranom sredstvima Kreativne Europe. Arhiv umjetnica na mreži (Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online) okupio je uz Fundaciju Arton iz Varšave i UzF iz Zagreba, suradnike iz Ljubljane (SCCA – Centar za suvremenu umjetnost) i Rige (Latvijski centar za suvremenu umjetnost, baze podataka umjetnika i arhive). Cilj projekta je istražiti i predstaviti međunarodnu avangardnu žensku umjetničku scenu, s fokusom podjednako na fotografiji, i djelima u drugim medijima, poput crteža, slika, instalacija, kao i osobnim bilješkama, pjesmama i drugim načinima izražavanja.

Pozivamo zainteresirane da razmisle o prijavi i potencijalnom sudjelovanju na vrijeme, jer će broj polaznika biti ograničen.

 

Opis radionice:

Radionica je podijeljena u predavački i praktični dio. U predavačkom dijelu polaznici će biti upoznati s projektom Not Yet Writen Stories i specifičnostima rada s privatnim arhivima i arhivskom ostavštinom umjetnika, a doznat će i pojedinosti o pozicijama žena u poslijeratnoj fotografiji u Hrvatskoj i specifičnostima ženske produkcije u mediju fotografije. Predavački dio radionice vodit će Sandra Križić Roban i Lana Lovrenčić u suradnji s gostima predavačima.

Praktični dio radionice vodit će umjetnica Maša Bajc, a odvijati će se kroz prezentacije, diskusije i fotografske zadatke. Polaznici radionice upoznat će se s različitim aspektima ‘ženske’ fotografije (povijest, amaterizam, profesionalizacija, fotografija kao terapija – samoreprezentacija, žensko=političko, itd.).

Na radionici polazimo od pitanja postoje li doista znakovite razlike između ‘muške’ i ‘ženske’ fotografije u odnosu na izbor tema, sadržaja i fotografskog jezika. Na ovo ćemo pitanje pokušati zajedno odgovoriti analizom i usporedbom vizualnih materijala, a potom i kroz seriju fotografskih zadataka u kojima ćemo istraživati pojmove ‘ženskog’ i ‘muškog’ pogleda i načina snimanja.

Sudionici će nastale radove prezentirati na kraju radionice u odgovarajućoj formi.

Radionica će trajati dva tjedna s time da će predavanja i zajednički rad biti koncentrirani u dva vikenda. Radionica je otvorena za polaznike različitog fotografskog predznanja. Potrebno je donijeti fotoaparat ili mobitel, te prijenosnu memoriju.

 

Prijave se primaju na mail info@officeforphotography.com zaključno do 4. 5. 2020.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, odluku o konačnom datumu održavanja radionice prilagodit ćemo preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Okvirni raspored radionice:

 

1.  8. 5.  petak – 17.00-20.00

  • Uvodno predavanje
  • Predavanje o radu s privatnim arhivima i ostavštinama umjetnika
  • Pozicija žena u povijesti fotografije u Hrvatskoj

 

2.  9. 5. subota – 10.00-14.00

  • Uvod u praktični dio: O ženskim i muškim aspektima snimanja na primjerima. Polaznici se dijele u dvije grupe. Rade na prezentaciji (skupljanje i analiza fotografija). Jedna grupa ima zadatak potkrijepiti postojanje znakovitih razlika u muškom i ženskom pristupu fotografiji. Druga grupa traži i analizira primjere koji mogu upućivati na to da nema potrebe fotografiju dijeliti na mušku i žensku. svaka grupa prezentira svoja istraživanja kroz 10-ak minuta i potom slijedi diskusija. Tijekom zajedničke analize pzentiranog obraćamo pozornost na formalne elemente slika, sadržaj i povijesni kontekst nastanka radova. Sumiramo spoznaje do kojih smo došli.
  • Voditelj radionice će unaprijed pripremiti dio materijala i izvore fotografija te po potrebi usmjeriti grupe na određene primjere.
  • Polaznici će vjerojatno dobiti jednu fotografsku vježbu za “domaću zadaću” do sljedećeg tjedna.

 

3.  15. 5. petak – 17.00-20.00

  •  Ženski časopisi i tretman “ženskih tema” u tisku
  • “Ženska” fotografija i žensko pitanje – reprezentacija žena

 

4.  16. 5. subota – 10.00-14.00

  • Nakon teoretskog okvira slijede fotografski zadaci, koji bi između ostalog trebali biti i zabavni. Između ostalog, ideja je da probamo emulirati muški i ženski pogled, snimati određene motive na muški i ženski način i sl. Nakon snimanja slijedi pregled radova, grupna analiza i diskusija.

 

O voditeljici radionice:

Maša Bajc fotografiju je magistrirala 2010. na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, Savezna država NY. Radi kao fotografkinja i edukatorica na području fotografije (predavala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, te vodila razne fotografske radionice). Aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.