Novosti

Izložba Marija Delića u Galeriji SC

U zagrebačkoj Galeriji SC u subotu, 10. veljače u 20 sati otvara se izložba Impromptu Marija Delića. Izložba je otvorena do 24. veljače, a pogledati se može radnim danima od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

mariodelic

Ulomak iz pratećeg teksta Improvizacija Željka Marciuša

“(…) Na otprilike pola puta između slike i filma – fotografija je stvorena istim onim imaginacijskim i tehnološkim sredstvima od kojih je satkan i njezin prikaz, uz bitnu razliku prema pokrenutoj slici. Ono što je u filmu bitno dinamično to je fotografiji imanentno statično. I obrnuto. Ono što je u fotografiji potencijalno dinamično to je filmu potencijalno statično. Tek kada usvojimo principe pomaknuta pogleda možemo specifičnije promotriti i doživjeti Delićevu odsječenu stvarnost. On prihvaća iluziju kao neizostavni dio fotografske slike kako bi potencirao njezin učinak, blago mistificirajući njezinu čarolijsku svrhovitost. Iz mnoštva primjera Delićeve filmske sekvence izdvajamo panoramu sa siluetama jahača i statista. Velebna je i monumentalna u trodijelnoj nutarnjoj sjeno-svjetlosti egzotične nijemosti dugoga kadra poput herojsko-epske filmičnosti Lawrenca od Arabije Davida Leana (1962).

Stoga vjerujemo Delićevoj fotografskoj improvizaciji iako znamo da nije posve istinita. Naš zrcalno-iluzionistički kôd za priču, avanturu, fotografiju i film pojačava njezin učinak.”

 

Mario Delić (1971., Zagreb) fotografijom se počinje baviti kasnih osamdesetih. Od tada do današnjih dana izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, a u Galeriji SC predstavio se 2005. izložbom I212NYC. Unatoč pozivu filmskoga i TV snimatelja vezanoga za pokretne slike, fotografija ostaje intimnim poljem istraživanja svijeta što ga okružuje, a čovjek i njegovo određenje u prostoru stalni su motivi njegovih radova.

Direktor je fotografije triju igranih filmova, dvanaest serijala, dvadeset i tri dokumentarna filma te niza inih filmskih i video formi. Za rad na dokumentarnom filmu Calling The Ghosts u produkciji Bowery Productions iz SAD-a dijeli nagradu Emmy (Outstanding Investigative Special) 1998. Za serijal Ana albi dalili – Layla Mourad story 2009. nagrađen je kao direktor fotografije nagradom Best Picture Award od strane EBU (Egyptian Broadcast Union). Aktivan je i kao redatelj glazbenih spotova te autor putopisnih (Croatia Airlines In-Flight Magazin) i proznih tekstova (Zarez).

Aktivan je član HFS-a (Udruge hrvatskih filmskih snimatelja), HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika), HZSU-a (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika) i DCS-a (Digital Cinema Society).