Novosti

Izložba Petra Dabca u Galeriji Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Potreti 1959.1985. Projekt preoblikovanja svijesti umjetnika Petra Dabca.

Otvorenje izložbe i razgovor s autorom održat će se u ponedjeljak, 18. studenoga s početkom u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

 

Petar Dabac, portret Borisa Bućana, Zagreb, 1973.

 

Izložba portreta Petra Dabca (1942.), nastalih između 1959. i 1985. godine, evocira istoimenu izložbu i projekt Preoblikovanje svijesti br. 1, održanu 1987. godine u kultnoj galeriji Arhiv TD. Ovom izložbom prikazuje se dio opusa jednog od naših najvažnijih fotografa i kulturnih radnika – njegovi portreti nastali u rasponu od skoro trideset godina, koji su s vremenom nadrasli svoju originalnu funkciju i postali slika kojom se sjećamo niza umjetnika i kulturnjaka. Međutim, prisutna referenca na izložbu koja je već bila održana nije tek način da se prisjetimo rada galerije Arhiv TD, nego i da, nastavno na program osmišljen 1987., otvorimo niz (filozofskih) pitanja o samom mediju, kao i pitanje o sličnostima i razlikama između fotografije i poezije.

„Činjenica da sam nekada manje razmišljao i mnogo fotografirao, a da danas – što više razmišljam o fotografiji manje se njome bavim, ne zadaje mi nikakvih briga. Naprotiv, osjećam da konačno prodirem u čarobnu cameru obscuru od koje ne očekujem više ništa naročito. Tek običnu fotografiju.“ (P. Dabac, 1987.)

Otvorenje izložbe bit će popraćeno čitanjem pjesama Petera Waterhousea iz serije Passim u interpretaciji Adrijana Bagarića.

_

Petar Dabac (Zagreb, 1942.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa. Njegov fotografski rad započinje 1960. godine u ateljeu njegovog ujaka, Toše Dabca. Razmatrajući njegovo stvaralaštvo, koje se proteže preko pola stoljeća, Dabac se otkriva kao svestran umjetnik, neiscrpne znatiželje i ljubavi prema fotografiji.

Osim kao umjetnik, značajan je i kao kulturni radnik. Nakon smrti Toše Dabca, preuzima atelje i brine o njegovoj ostavštini te u istom prostoru 1980. godine pokreće specijaliziranu fotografsku galeriju Arhiv TD. Jedan je od pokretača te član uredništva časopis za fotografiju SPOT (1972.-78.). Od 1990. do umirovljenja, predaje fotografiju na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani.

Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik brojnih fotografskih nagrada i priznanja.

_

Izložba je otvorena do 6. prosinca.

Realizacija izložbe i rad Ureda za fotografiju omogućen je sredstvima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

_

Radno vrijeme Galerije Spot:
Pon – Pet / 16 – 20 ili prema dogovoru

 

This post is also available in: English