Novosti

Izložba Petra Dabca u Leibnitzu

U četvrtak, 25. travnja u 19 sati, u Galerie Marenzi u Leibnitzu (Bahnhofstrasse 14), otvara se izložba hrvatskog fotografa Petra Dabca.


Izložba pod nazivom in progress prikazuje presjek rada ovog autora, uz nekoliko recentnih radova, osvjetljavajući raznolikost njegova pristupa fotografiji. U autobiografskom ciklusu Lieber Pero, u kojem otkrivamo elemente ekspresivne autorefleksije, promatrač se kreće između snažnih, osjetilnih fragmenata stvarnosti i naizgled subjektivnih doživljaja fotografa. Njegove “snapshot” fotografije proizvod su osjetljivog, pažljivog i promišljenog istraživanja okoline i skakodnevice. Dabčevi fotografski radovi kreću se u rasponu između portretne i pejsažne fotografije, otkrivajući umjetnikovu jedinstvenu, autentičnu misiju.

Petar Dabac, rođen 1942. godine, jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih hrvatskih fotografa i već desetljećima je u bliskom kontaktu sa kulturnom i fotografskom scenom Štajerske i Graza, osobito s Camerom Austrijom. Godine 1970. postao je prvi fotograf koji je bio pozvan na manifestaciju Malerwochen, koja se u organizaciji Wilfrieda Skreinera odvijala u dvorcu Reizhof kraj Leibnitza. Petar Dabac uključen je u našu rubriku u kojoj predstavljamo rad(ove) domaćih autora/ica, a ondje možete doznati više o njemu, pročitati razgovor kojeg je s Dabcem vodila Ana Opalić, te pogledati nekoliko njegovih fotoserija.