Novosti

Fotografija kao dokument: izložba u Foto galeriji Lang

U nedjelju, 28. travnja, točno u podne, u samoborskoj fotogaleriji Lang otvara se izložba Fotografija kao dokument, koja okuplja fotografije iz kolekcije prof. Nevena Budaka. Izložba je otvorena do 26. svibnja.

Anthon Kulcsar (Varaždin): “Žena na sofi”


“Privatne zbirke fotografije nerijetko sadrže brojne snimke koje čine zanimljiv i vrijedan doprinos fragmentarno istraženoj povijesti fotografskog medija u Hrvatskoj te zbog svoje umjetničke i/ili dokumentarne vrijednosti omogućuju novi (ili drugačiji) pogled na mnoge pojave koje su obilježile protekla razdoblja. Šezdesetak izloženih fotografija iz zbirke povjesničara i profesora Nevena Budaka naznačuje obrise fascinantne kolekcije koja se sastoji od oko 14 000 snimaka sakupljenih od 1995. do danas. Okosnicu zbirke čini preko 12 000 fotografija nastalih do 1918. koje obuhvaćaju širok dijapazon tema – od individualnih i grupnih portreta do snimaka pojedinačnih događaja različitog karaktera, arhitektonskih objekata, panorama gradova, fragmenata pejzaža itd. – a koje su snimili profesionalni fotografi i amateri aktivni na području tadašnje Hrvatske, Slavonije, Dalmacije, Istre i Bosne i Hercegovine.

Izložene fotografije anonimnih autora i vrsnih profesionalnih fotografa aktivnih krajem 19. i početkom 20. stoljeća – Mosingera & Breyera, G. & I. Varge i I. Standla (Zagreb), A. Kulčara (Varaždin), E. Jelussicha (Rijeka) i drugih – dokumenti su vremena koji na različitim razinama svjedoče o brojnim aspektima razdoblja u kojemu su nastali. Osim što pružaju uvid u onodobne tendencije u tretmanu širokog raspona motiva i kanone u portretistici, ujedno su i važan vizualni izvor podataka koji omogućuje uvid u mnoge segmente kulturnog, društvenog i političkog života. Izložba u Foto galeriji Lang predstavlja mali segment važne kolekcije koja je formirana s inicijalnom idejom da je fotografija nepresušno vrelo informacija i ključna građa koja uz pisane izvore može poslužiti u rekonstrukciji i interpretaciji povijesti.”

(tekst Lovorke Magaš Bilandžić)