Novosti

Izložba: Petra Mrša, Vježbanje obitelji (Mali salon, MMSU, Rijeka)

pmrsa

 

Petra Mrša

Vježbanje obitelji

9. – 25. 10. 2015., Mali salon, MMSU, Rijeka

 

Kako se uhodani intimni odnosi, čiji su članovi uljuljani i pasivni u svojim dobro poznatim, ne entuzijastičkim ulogama, mogu promijeniti? Kako se ove uloge mogu dovesti u pitanje na način da odgovor ne stigne iz postojećeg sustava znanja? Ako se znanje, kao što objašnjavaju M. Foucault i J. Butler, može dovesti u pitanje direktnim iskustvom, onda se znanje o sebi i drugome u intimnome odnosu, može preispitati poticanjem iskustva koje bi se razlikovalo od cjelokupnog dotadašnjeg zajedničkog iskustva.
Sa željom da preispitam moć takvog, direktnog iskustva, odlučila sam zajednicu u kojoj imam “najtvrdokornije” intimne odnose- primarnu obitelj – odvesti u novu situaciju te svakom članu ponuditi da predloži neku aktivnost koju bismo radili zajedno po prvi puta.

Petra Mrša

 

Petrini kolažirani portreti obiteljsku stopljenost dovode do doslovnosti. Ovi ljudi se doslovno pretaču jedni u druge! Oni vibriraju na istoj frekvenciji i ostaju sasvim različiti.
Za svoja fotografska bilježenja ona bira pročišćeni prostor i istrgnuti trenutak. Krajolik Velebita u kojem se zbiva ispričano putovanje je gotovo božanski. Nema zvuka, a nije gluh. Nema pokreta, a nije smrznut. Prizori doslovce vibriraju i ostavljaju zvukove nečujnima i kretanja neuhvatljivima.

Iz teksta Marine Viculin

 

Kroz visoku režiranost, Petrine fotografije kao da nam pokušavaju vizualizirati i razotkriti konstrukciju obiteljske mitologije koja je reprezentirana obiteljskom fotografijom. Kada se fotografiramo u obiteljskom okruženju, ne činimo to u vakuumu već odgovaramo na dominantne mitologije obiteljskog života, na koncepcije koje smo naslijedili i slike koje smo usvojili preko medija. Te internalizirane slike reflektiraju se na nas, uvodeći taj specifični pogled koji razmjenjujemo s članovima obitelji i koji nas definira. Petrine fotografije tako postaju dokument unutar kojeg se čita i reflektira kompleksnost razmjena pogleda.

Iz teksta Nataše Šuković

 

Petra Mrša je rođena 1985. Godine u Rijeci. Završila je sociologiju i psihologiju, a Vježbanje obitelji je diplomski rad na studiju Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. Imala je deset samostalnih izložbi (Hoxton Gallery, UK, Savignano Immagini, Italija, Centralna postaja, Slovenija, Galerija VN, KIC, Galerija Waldinger, Galerija Kortil…) i dvadesetak skupnih (MSU Zagreb,Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Grada Zagreba, ULUPUH, POGON Jedinstvo, Galerija SC…). Sudjelovala je u umjetničkim kolonijama i multimedijalnim projektima: IS_land 2 (2013), Pristajanja (2013), Otočka karta 2 (2014), Photobook event (2014). Dobitnica je nagrada: Rovinj Photodays Akt (2010), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2011), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2012), Savignano Immagini Best portfolio (2012), te nominirana za ESSL art award 2013.

 

This post is also available in: English