Novosti

Hrvoje Slovenc predstavlja novi rad “Hrvatska rapsodija” na Festivalu aktualne dokumentarne fotografije

U sklopu Fotodoksa, Festivala aktualne dokumentarne fotografije u Münchner Stadtmuseumu od 13. 10. 2015. do 10. 1. 2016. godine održat će se izložba Prošlost je sada (Past is Now). Partnerska regija prostor je bivše Jugoslavije, koji je u fokusu kulturne i umjetničke javnosti posljednjih nekoliko godina.

 

08-20x30 no frame

 

U svačijoj današnjici nailazimo na tragove prošlosti; zavisno od načina gledanja, nekome će prošlost poslužiti kao predložak ili formativni utjecaj, a nekome kao zamagljeno sjećanje, ponavljanje ili kao pokušaj novog definiranja onog što se već jednom vidjelo. U suradnji s partnerima iz bivših jugoslavenskih republika, Fotodoks nastoji rasvijetliti pozicije krećući od statusa quo sve do potencijala koji današnjica preuzima iz prošlosti.

U sklopu promišljanja teme Prošlost je sada, uz ostale autore čija imena možete pronaći na stranicama Festivala, sudjeluje i Hrvoje Slovenc, koji će predstaviti novi rad nazvan Hrvatska rapsodija. Začudan niz fotografija odraz je umjetnikova promišljanja statusa zemlje iz koje je otišao prije trinaest godina. Kontekst iz kojeg je potekao, kultura, jezik, običaji, obitelj i prijatelji – sve navedeno sačinjavalo je važan dio njegove ličnosti, osobito u razdoblju dok je počeo upoznavati američki način života na koji se sporo privikavao. No vrijeme čini svoje, lokalne je običaje shvatio, dok je one iz kojih je potekao počeo sustavno istraživati i kritički promatrati.

Osobito ga je počela zanimati politika prijetnje koju prepoznaje kao standardni obrazac ponašanja neimenovane hrvatske većine. One, koja je redovito protiv svega što je drugačije – manjina, žena, homoseksualaca, imigranata, pa čak i protiv životinja.

Hrvatska rapsodija funkcionira poput neobičnog albuma; sastoji se od prividno nepovezanih prizora, režiranih fotografija, uvećanja, preuzetih fotografija, portreta, krajolika i snimki raznovrsnih predmeta. Nemoguće ih je zajednički opisati, jer djeluju izvan standardnih obrazaca istine i laži, stvarnog i zamišljenog. Fotografska sekvenca evocira strategije umjetnika koji su Hrvoju Slovencu važni; istodobno, ona je serijski portret čiji su subjekti sam autor i zemlja iz koje je potekao.

Sve fotografije snimljene su velikoformatnom kamerom (4 x 5); filmovi su skenirani i inkjet otisnuti.

Hrvatska rapsodija uvrštena je u program Galerije Spot za 2016. godinu.

 

This post is also available in: English