Novosti

“Izlozi” Darka Bavoljaka u Budimpešti

U utorak, 30. travnja u galeriji Magyar Műhely u Budimpešti otvara se izložba hrvatskog fotografa Darka Bavoljaka pod nazivom Izlozi, koja će biti otvorena do 24. svibnja.


Istoimeni ciklus fotografija bio je predstavljen najprije u Centru za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić, potom u pulskoj Galeriji Makina, u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku te u Galeriji umjetnina Split.

Riječima autora, “koncepcija izložbe proizlazi iz mojeg fotografskog istraživanja napuštenih poslovnih prostora u Zagrebu, a na neki način se nastavlja na ciklus Budućnost koji je dokumentirao ratom razorenu i napuštenu arhitektonsko/ industrijsku baštinu i Dubrava koji je dokumentirao grafitima devastirana pročelja zgrada i ostalog urbanog mobilijara koji je tek u zajedničkom postavljanju na izložbi iznjedrio novo značenje.”

“Bavoljak prizore propasti estetizira do maksimuma, rezultat su oplošnjeni prikazi, fotografije fine, gotovo akvarelne estetike, prigušenog kolorita, koje graniče s apstrakcijom. Zatečeni prizori pogledom posvećenog, svjesnog i odgovornog promatrača-fotografa postaju ujedno i poligoni za suptilnu igru znakova.” (iz teksta Ive Prosoli)

“U Izlozima, Bavoljak društveni proces koji mijenja sliku grada promatra prije svega kao vizualnu, a ne društvenu činjenicu. Ove fotografije ne dokumentiraju i nemaju za cilj biti memorije onoga što nestaje niti su usmjerene na socijalnu kritiku. Manipulacijom oštrine i kadriranjem, Bavoljak je izloge pretvorio u apstraktne slike (images) (…).” (iz teksta Anite Zlomislić)

Darko Bavoljak rođen je u Zagrebu 1961 godine. Završio je studij snimanja  na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Fotografijom se počeo baviti početkom osamdesetih. Tijekom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim tadašnjim  novinama i časopisima. Danas djeluje na području fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija. Njegove fotografije se nalaze u privatnim kolekcijama, te u zbirkama fotografija Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.