Novosti

Jaka Babnik: Stilske vježbe

 

13. 9. – 8. 10. 2021.

 

 

Fotografije: Jaka Babnik

 

U recentnoj seriji fotografija Stilske vježbe, Jaka Babnik bavi se nekim od fundamentalnih pitanja o stvaranju fotografskih i/ili umjetničkih djela. Po principu stilskih vježbi, istražuje transformativne alate i nepisane kriterije koji omogućuju i određuju takozvanu kvalitetnu fotografiju ili umjetničko djelo, kako u smislu tehničke i formalne izvedbe, tako i s obzirom na izbor teme i željenu namjeru. Zanimaju ga slike koje su, s obzirom na naučene kulturne i estetske kodove, privlačne i formalno savršene, no promatrane zasebno, možda ne sadrže nikakvu posebnu poruku.

Na neki način, ova je serija fotografija rezultat vježbi iz poznavanja teorije umjetnosti, što je neizostavan alat pri kreativnom radu unutar šireg polja vizualne kulture. Istovremeno, teorija umjetnosti temelj je za utvrđivanje pravila, obrazaca i formula koje umjetnici i stvaratelji, htjeli oni to ili ne, moraju slijediti jer su se pokazali učinkovitima. Stoga Babnik provodi umjetničko istraživanje u kojem se prvenstveno okreće samome sebi i vlastitoj vizualnoj percepciji. Time uspostavlja diskurs o ontologiji fotografije i vizualne kulture, istovremeno promatrajući znanje, iskustvo, naučenu estetiku, simbole i (pred)memoriju koji određuju svakog pojedinca i njegov ili njezin način konzumacije slika. Također se okreće (samo)ironiji i humoru, jer je sasvim svjestan da, koliko god se trudio, nije imun na vlastite naučene kulturne kodove koji duboko utječu na njegov rad, bilo da se radi o umjetničkom stvaralaštvu ili komercijalnim projektima.

Uz veliku dozu auto-refleksije, Babnikova serija fotografija postavlja neka od osnovnih pitanja o fotografiji i vizualnoj kulturi, kao što su: Što fotografiju čini dobrom i efektnom? Koje su norme, konvencije i formule u vizualnoj kulturi? Kako pratiti fenomen takozvane „naučene predvidljivosti“ u svakodnevnom iskustvu? Je li većina društvenih normi potpuno predvidljiva, do razine da je moguće anticipirati ishod na temelju prethodnog intimnog ili kolektivnog povijesnog iskustva i znanja? Umjetnik s tom pretpostavkom nadilazi fotografiju i fotografski medij te se, kao i u časopisu Fotografija je simbolična (2020.), ponovno okreće izdavanju tiskanog medija, koristeći njegovu formu i strukturu za preispitivanje teze o „naučenoj predvidljivosti“ uz pomoć autora iz različitih područja. Idući broj bit će izdan u prosincu 2021. godine.

Kustos izložbe je Miha Colner.

 

Video vodstvo izložbom možete pogledati na poveznici.

 

 

 

This post is also available in: English