Novosti

Promocija knjige “One Day You Will Miss Me” Julije Gaisbacher u Galeriji Spot

 

Subota, 18. 9. 2021. 

12 sati

 

 

Nedavno je iz tiska izašla umjetnička knjiga One Day You Will Miss Me austrijske umjetnice Julije Gaisbacher, u izdanju Camere Austrije iz Graza. Knjigu će po prvi puta u Hrvatskoj predstaviti sama umjetnica u Galeriji Spot, u subotu 18. rujna u 12 sati, a u razgovoru koji će uslijediti sudjelovat će novomedijska umjetnica Katerina Duda, arhitekt Antonio Grgić te umjetnik Igor Grubić.

Između 2017. i 2019. godine, Julia Gaisbacher u svojem intermedijskom istraživanju One Day You Will Miss Me dokumentirala je i analizirala urbanu transformaciju Beograda, potaknutu masovnom izgradnjom kompleksa “Beograd na vodi” (Belgrade Waterfront). Uz autoričina prostorna i sociokulturološka istraživanja sabrana u seriji crnobijelih fotografija, publikacija uključuje i nekoliko stručnih tekstova na njemačkom i engleskom jeziku. Šest autora doprinijelo je stvaranju širokog spektra perspektiva o radu Julije Gaisbacher: kustosica i teoretičarka kulture, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču Elke Krasny; književnica Barbi Marković; arhitektica Dubravka Sekulić; društvenopolitička aktivistica Jovana Timotijević; prostorna planerica i aktivistica Iva Čukić i umjetnički direktor i izdavač Camere Austrije Reinhard Braun. Poznati meksički fotograf Alejandro Cartagena sudjelovao je u osmišljavanju koncepta fotografske serije.

Transformacija je karakteristika intrinzična svakom urbanom prostoru. Dok se povijesna gradska središta razvijaju postupno, kompleksi nekretnina poput Beograda na vodi zauzimaju urbani prostor na jedan znatno invazivniji način. Financiran od strane Eagle Hillsa, globalne skupine investitora, ovaj se projekt ubraja među najveće aktualne investicije u Europi. Od 2015. godine, izgradnja Beograda na vodi radikalno je utjecala na transformaciju urbanog pejzaža, kao i na socioekonomsku poziciju ovog grada. Julia Gaisbacher svojim projektom One Day You Will Miss Me stvara vizualnu dokumentaciju i analizu beogradske riječne obale, koju smatra tipičnim primjerom suvremenih prostornih transformacija. Autoričini urbani portreti otkrivaju nam preoblikovanje beogradskog urbanog tkiva, kao i nagle promjene u arhitektonskim stilovima – stvarajući pritom arhiv grada obilježena konstantnom promjenom.

 

 

Julia Gaisbacher (1983.) rođena je u Grambachu, u Austriji. Studirala je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Grazu, te kiparstvo i trodimenzionalni dizajn na Sveučilištu likovnih umjetnosti u Dresdenu i na LUCA School of Arts uBruxellesu. Dobitnica je nekoliko nagrada, uključujući Državnu stipendiju za fotografiju austrijske savezne kancelarije (2020.); Nagradu Pokrajine Štajerske za promicanje suvremene vizualne umjetnosti (2019.); Nagradu Erste Banke Extra VALUE (2018.) te Nagradu Grada Graza za promociju fotografske umjetnosti (2016.). Trenutno je nominirana za stipendiju DZ BANK Art Collection. Dijelove rada One Day You Will Miss Me izlagala je u sklopu izložbi na GoetheInstitutu u Beogradu, na Akademiji u Grazu te na dvije lokacije u Beču – u MUSA Startgalerie i u Das Weisse Haus. Njezini radovi trenutno su izloženi u sklopu nekoliko izložbi: u Kunsthausu u Grazu; u Fotohofu u Salzburgu, te uMobiler Pavilionu der Steiermark Schau (AT). Živi i radi kao slobodna umjetnica i fotografkinja u Beču.

www.juliagaisbacher.com

Predstavljanje će se održati na engleskom jeziku.